Hírek

2011.12.29. 17:50

Adomány: gyerekeket gyógyító műszerek érkeztek a kanizsai kórházba

Két, a gyermekgyógyászatot segítő műszer érkezett adományként a Kanizsai Dorottya Kórházba. A mintegy egymillió forintos eszközzel az újszülöttek és a gyermekek oxigénkezelését is megoldhatják.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Dr. Nád Márta, az „Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány” adományaival gyarapodó gyermekosztály osztályvezető főorvosa elmondta: a siker nem előzmény nélküli, az alapítvány már tavaly is támogatta őket, akkor egy transcutan bilirubinometert kaptak. A nehezen kimondható nevű adomány nagy jelentőségű eszközt takar, mellyel az újszülöttek vérében megjelenő epefesték szintjét képesek a bőrre rögzített érzékelőkkel mérni. Korábban a sárgasággal küszködő babák vizsgálata vérvétellel zajlott, ami bizony, nem volt kellemes a kicsiknek. Idén pedig az alapítvány kereste meg a nagykanizsai egészségügyi intézményt, hogy pályázzanak ismét, szívesen segítenek most is. A közelmúltban érkezett meg az újabb „ajándék”: egy hidrogén kilégzési tesztkészülék és egy oxigénanalizátor.

– A teszter az úgynevezett H2 kilégzési tesztvizsgálat elvégzésére alkalmas, mellyel a kilégzett levegő hidrogénionarányának változásaiból megállapíthatók különböző gasztroenterológiai betegségek, felszívódási zavarok, illetve különféle bakteriális bélbetegségek – magyarázta az osztályvezető főorvos. – A vizsgálat nemcsak vértelen, hanem fájdalommentes is.

A szakember a másik berendezés, az analizátor kapcsán elmondta: az újszülötteknél gyakran lép fel oxigénhiány, ezért életmentő jelentőségű a megfelelő oxigénkezelés. Főleg mert nemcsak ez, hanem a túladagolás is súlyos szövődményeket okozhat. Az oxigénanalizátor segítségével pontosan kontrollálható a terápia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!