Hírek

2011.11.28. 18:10

Lemondott Magyarföld polgármestere, Rátóti Zoltán

Felelősséggel már nem tudta felvállalni a polgármesteri poszttal együtt járó feladatokat, ezért mondott le tisztéről - nyilatkozta lapunknak a legkisebb zalai települések egyikének önkormányzata vezetője, Rátóti Zoltán. Magyarföldön újra fellángoltak a hatalmi harcok.

Gyuricza Ferenc

A kaposvári Csíky Gergely Színház igazgatójának kinevezett Rátóti Zoltán közel egy évvel második ciklusának megkezdése után, idén szeptember 26-án jelentette be lemondási szándékát. A színész mindezt elfoglaltságaival indokolta lapunknak. Mint mondotta, igazgatói megbízatásakor úgy gondolta, hogy az nem lesz hatással polgármesteri teendői ellátására, időközben azonban meggyőződött arról, hogy a két feladatot nem lehet párhuzamosan együtt végezni.


- Legalábbis felelősséggel nem - tette hozzá a színész, majd arról is beszélt, hogy Magyarfölddel a kapcsolata nem szakad meg, hiszen a többek között a fatemplom építését felvállaló alapítványnak továbbra is kuratóriumi elnöke marad. Arra a kérdésünkre, hogy más tényezők, például a faluban időnként fel-fellángoló ellenségeskedések is hozzájárultak-e döntéséhez, Rátóti Zoltán csak annyit mondott: ugyan azok energiát szívtak el tőle, de meg tudott birkózni a problémákkal, vagyis nem azok elől kíván menekülni.

A faluban megszólítottak úgy látják, a választások révén újra fellángoltak a küzdelmek az „őslakosok” és a községben letelepedettek között. Szabó Kálmán alpolgármester szerint talán csak akkor lesz nyugalom és béke a községben, ha annak mindössze egyetlen lakója lesz. A tősgyökeres magyarföldinek számító alpolgármester azt mondja, Rátóti Zoltán értéket hozott és jövőképet mutatott a falunak, ezért sajnálja a polgármesteri székből való távozását.

Mások jóval konkrétabban fogalmaznak, de véleményüket csak név nélkül felvállalva. A problémák okozójának egyetlen családot tartanak. A 2006-os emlékezetes botrányok - többek között a temető feldúlása, fenyegető levelek írása - a tavalyi választások után némileg szolidabban ugyan, de folytatódtak. Újra megindult a névtelen levelek írása, a rágalomhadjárat a polgármesteri szék megüresedésével most újabb fordulatot vett. Erre hívta fel figyelmünket Tóth Krisztina is, aki a 2010-es választásokon Rátóti Zoltán ellenfele volt. A Németországban élő hölgy egy elektronikus levelet küldött, az ebben leírtak szerint a falunak csak az hozná el a kívánt nyugalmat, ha az időközi választáson Magyarföldhöz hű személy nyerné el a választók bizalmát


- Mit jelent mindez? - kérdez vissza egy megszólított személy. - Talán azt, hogy olyan személyt válasszunk, aki az őslakosok közül való? Hova vezetne ez? A magyarföldiek az elmúlt évek során bebizonyították, hogy nem képesek egymással békében élni. A budapestiek sokkal jobban összefognak a település érdekében, mint a helyiek. Ha Rátótiék nem jönnek ide, ez a falu ma csak egy szemétdomb lenne, aminek tetején büszkén állva kapirgálhatna az a néhány őslakos.


A magyarföldi időközi polgármester-választásra december 11-én, reggel hat és este hét óra között kerül sor - mondta Horváth Attila csesztregi körjegyző, a helyi választási iroda vezetője. - A választási bizottság két független jelöltet, Kállai Csabát és Tolnai Istvánnét vette nyilvántartásba. A szavazatok leadására a mai állapot szerint 54 fő jogosult. Információink szerint a nyugdíjas Kállai Csaba feleségével együtt a fővárosból költözött a községbe, közel öt éve él a településen. Tolnai Istvánné tősgyökeres magyarföldi, az asszony az egyik közeli Vas megyei településen dolgozik.


A 2010-es választásokon két független jelölt, Rátóti Zoltán és Tóth Krisztina indult. Előbbi a szavazatok 69,77, (30 fő) utóbbi 30,23 (13 fő) százalékát kapta a kis faluban, ahol akkor  47 szavazó szerepelt a névjegyzékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!