Hírek

2011.11.23. 18:06

Legfontosabb a közpénz

A modern társadalmakban legfontosabb dolog a pénz, de annál is fontosabb a közpénz. E mottónak beillő mondat egy, az államháztartás ellenőrzési rendszeréről szóló szerdai előadáson hangzott el.

Hajdu Péter

A Budapesti Gazdasági Főiskola Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán tartott előadást szerdán Lóránt Zoltán címzetes egyetemi tanár, az Állami Számvevőszék volt főigazgatója. A diákok és más érdeklődők számára áttekintést adott az államháztartási ellenőrzések kiemelt céljairól, az ellenőrzési rendszer külső és belső tényezőiről. Utóbbiak közül a Magyar Államkincstár, az adó- és vámhatóság, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a kormányhivatalok, könyvvizsgálók és a belső ellenőrzés szerepéről. Az előadó részletesebben szólt az országgyűlés egyetlen külső ellenőrző szervéről, az Állami Számvevőszékről, s az ÁSZ tevékenységét szabályozó törvényről.


Az ÁSZ évente visszatérő feladata sok más mellett a költségvetési törvény és a zárszámadási törvény megalapozottságának vizsgálata. Ezt ma különösen nehéz feladatként említette Lóránt Zoltán, hiszen a jövő évi költségvetés várható bevételeit is nagyon nehéz pontosan meghatározni a jelenlegi nemzetközi recessziós folyamatok közepette. Az ÁSZ hatáskörébe tartozik a közel 3200 önkormányzat ellenőrzése is, amit évente lehetetlen teljes körűen megtenni. Korábban, mivel mintegy 300 önkormányzatnál van a vagyon 80-85 százaléka, e kiemelt területek ellenőrzésére összpontosították a figyelmet, beleértve a nagyvárosokat és a megyéket.

Lóránt Zoltán kitért rá, hogy tavalytól a szervezet már gondot fordít a legjobb példák, a gazdálkodási fegyelem bemutatására is a költségvetési szervek számára. Az ÁSZ ellenőrzéseinek hasznosulásával kapcsolatosan elhangzott érdekes adat szerint a számvevőszék évente átlagosan 200 átfogó javaslatot tesz a kormánynak, az ágazati minisztereknek, s e javaslatok mintegy harmada a költségvetési gazdálkodás hibáinak kiküszöbölésére irányul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!