Hírek

2011.11.19. 14:20

Befejeződött az M70-es autóút tábláinak és jelzéseinek átalakítása

Befejeződött az M70-es autóút forgalomtechnikai átalakítása, vagyis az új burkolati jelek felfestése, a táblák kihelyezése, illetve a kétszer egysávos szakaszokon a két oldal fizikai szétválasztása, amelyet a gyarapodó halálos balesetek indokoltak.

MTI

Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) szóvivője elmondta: a mintegy 20 kilométeres autóúton - amelyből 10,7 kilométer kétszer egysávos kialakítású -, összesen 90 millió forintba kerültek a forgalomtechnikai és biztonsági átalakítások.
   
A munkálatok keretében elvégezték az egysávos szakaszok teljes hosszán a szétválasztást, vagyis dupla záróvonalat és közéjük piros csíkot festettek, amit akusztikus hatású, rázóbordás felfestéssel erősítettek meg. Függőleges műanyag elemekkel is jelzik már a szétválasztást, de új optikai, ledes világítású jelzések is kerültek az útra, amelynek most már teljes szakaszán tilos az előzés.
   
Átalakították a jelzéseket is, miután az eddig kihelyezett táblák sokasága esetenként átláthatatlannak bizonyult. Több helyen ezért leszerelték a régi jelzéseket, ugyanakkor új, a veszélyes szakaszokra figyelmeztető, három nyelvű táblákat helyeztek ki. Mindezen túl a Nemzeti Közlekedési Hatóság számára új ellenőrzőpontokat is kijelöltek.
   
Béni Gyöngyi hozzátette: mindezek a változtatások egyértelműbbé tették az M70-es közúti és burkolati jelzéseit, növelve a közlekedésbiztonságot. Arra számítanak, hogy az M2-esen végzett beavatkozásokhoz hasonlóan a zalai autóúton is csökken a balesetek száma.
   
Az M70-es forgalomtechnikai beavatkozásaira azt követően került sor, hogy ezen a szakaszon nyáron két halálos baleset is történt. Júniusban hatan meghaltak, hárman súlyosan, 23-an pedig könnyebben sérültek meg egy román autóbusz és egy szlovén kamion balesetében, egy hónappal később pedig szintén két román állampolgár halt meg, amikor autójuk egy ugyancsak román kamionnal ütközött.
   
Még a buszbalesetet követően, július elején szakértőkből álló munkacsoport alakult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezetésével, hogy az M70-es mellett az M15-ös autóúttal kapcsolatos teendőket megvizsgálják. A munkacsoport augusztusban az M70 autóút teljes autópályává fejlesztését javasolta, a kivitelezés megkezdéséig pedig további forgalombiztonsági beavatkozásokat tartott szükségesnek.
   
A szaktárca augusztusban közölte: a bizottság megállapításai alapján a kétszer kétsávos bővítéshez szükséges tervezési feladatok elindítását rendelte el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az M70 autóúton. Az előkészítés időigénye legalább három, a kivitelezésé további mintegy másfél év, s a beruházás az előzetes becslés alapján 7-8 milliárd forintba kerül. 

 Hazatért az utolsó sérült, akit csaknem 20 napig ápolták

M70-es hozadék - Munkacsoport vizsgálja a 2x1 sávos autóutakat

Veszély - Vörös csík figyelmeztet az M70-esen

Van esély a halálút veszélyeinek megszüntetésére! - Ha más megoldás nincs, autópályává fejlesztik

Minisztériumi nem az M70-es halálútra

Egy nappal az M70-esen történt baleset után: a halálutat okolják a tragédiáért

Sokkoló beszámoló: hat halott az M70-esen (kedd esti összefoglaló)

Frontális karambol az M70-esen (folyamatos keddi hírfolyam)

Fotók a balesetről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!