Hírek

2011.10.22. 08:56

Viszály és személyes ellentétek Újudvaron: feloszlott a testület

Egy évvel a választások után feloszlatta magát Újudvar önkormányzata, ebben személyes ellentétek is szerepet játszottak.

Sámel József

Újudvaron a csütörtöki rendkívüli ülésen két fontos dolog történt. Egyrészt a hónap elején lemondott Bagarus Ágnes helyére Kocsmár László lépett, de miután letette képviselői esküjét, megszavazta a testület feloszlatását. Mint mondta: nem hirtelen felindulásból döntött.

Kocsmár László elmondta, a Nova Curia civil egyesület egyik vezetőjeként voltak benyomásai az elmúlt időszakról, melyre az volt jellemző, hogy a polgármester asszony nem vett részt bizonyos csoportok, például az egyesület rendezvényein.

- Egy megtervezett színjáték részesei voltunk, jóllehet már számítottunk erre a lépésre - mondta pénteken Horváth Józsefné, a falu polgármestere. - A csütörtöki ülés elején esküt tett képviselő meg sem próbált velem együtt dolgozni, tulajdonképpen bábként használták arra, hogy engem eltávolítsanak. Hogy kinek voltam az útjában? Természetesen a település korábbi polgármesterének, Jakab Sándornak, aki már a megválasztásom napján közölte, megbuktat.


A polgármester asszony szerint amúgy semmi sem indokolta a testület feloszlatását, az önkormányzat működésében nem volt zavar, s a testületi ülésekre sem volt jellemző a személyeskedő, durva vita.

A testület feloszlatását dr. Bozsoki Attila képviselő kezdeményezte, aki szerint közel sem működött olyan jól az önkormányzati munka, mint azt Horváth Józsefné polgármester állítja.

- Kezdetben támogattuk a polgármestert, a testület egyhangúlag szavazta meg az indítványait - kezdte dr. Bozsoki Attila. - Később viszont azt tapasztaltuk, hogy csak egy szűk réteg érdekeit akarja kiszolgálni a többség igényével szemben. Például az idei költségvetésben nem jutott 50 ezer forint, hogy hozzájáruljunk a helyi polgárőrök benzinköltségéhez, de közel ugyanennyit ki lehetett fizetni nordic walking útbaigazító táblákra. A hatékony és érdemi munkavégzést sem tapasztaltuk, hiszen az elmúlt egy év alatt roppant kevés támogatást sikerült szerezni, az ÖNHIKI-pályázaton például az igényelt 12 millió forint helyett csak 1,5 milliót kapott az önkormányzat. Nálunk a sportöltöző felújítása még el sem kezdődött, pedig mások már régen fel is használták a pályázati pénzt, amit jelzek: még az előző testület nyert. Ezenfelül a testületi ülések időpontját is úgy választotta meg a polgármester, hogy  a munkahelyi elfoglaltságaink miatt  még véletlenül se tudjunk részt venni az üléseken. Úgy vélem: ez roppant kevés havi 350 ezer forintos bruttó fizetésért, arról nem is beszélve, hogy a korábbi polgármester  mikor az önkormányzat anyagi helyzete úgy kívánta  lemondott a tiszteletdíjáról.

A fentieket egyébként a falu lakossága is olvashatta, dr. Bozsoki Attila pénteken ugyanis számos portára eljuttatta leírt véleményét.


- Én is olvastam ezt a körlevelet - mondta Horváth Józsefné, aki hangsúlyozta: óhatatlan, hogy némelyik testületi tagnak nem felel meg egy-egy időpont, de dr. Bozsoki Attila a 12 ülésből nyolcszor maradt távol.

Megkérdeztük Jakab Sándort is, aki jelezte: Horváth Józsefnét sosem fenyegette meg, sőt, sok sikert kívánt, amikor átadta a hivatalt.

- Ugyanakkor én is látom, hogy mi történt az elmúlt egy évben Újudvaron, s be kell valljam: nekem sem tetszik ez a folyamat, fontosnak tartanám, hogy újra összefogjon a falu. Éppen ezért jelöltetem magam az időközi választáson polgármesternek.

Mint azt Horváth Józsefné jelezte: ő is harcba száll a polgármesteri székért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!