Hírek

2011.10.13. 05:24

Totális kontroll: minden járművet kitereltek az M7-esről

Csempészcigaretta, körözött autó, túltöltött kisbusz, kisebb közlekedési szabálysértések, útdíjbliccelők. Röviden ez volt az eredménye az M7-esen kedden tartott összevont ellenőrzésnek.

Arany Gábor

- Mennyit? Két órát? - hüledezett az olasz fiatalember, amikor megtudta, esetleg ennyit kell várakoznia, míg elkészül a jegyzőkönyv arról, hogy nem fizetett az autópálya használatáért. Nem volt egyedül, odébb luxus Mercedesszel várakozott egy család. Az olasz rendszámú autó román utasai Letenye felé tartottak, amikor Zalakomárnál a benzinkútra kiterelték autójukat. Mint az összes többit, amely kedden arra járt, zajlott a totális ellenőrzés, amelybe bekapcsolódott minden hatóság. Ilyenkor először az útdíj megfizetését kontrollálják, aztán a rendőrök, vámosok, katasztrófavédelmisek veszik szemügyre az utazókat és járműveiket. A keddi része volt a kontinens-szerte megtartott TISPOL-akciónak. Aztán a délidő ellenére ritkulni kezdett a forgalom.

- Gyorsan terjed a híre, hogy dolgozunk - magyarázta a jelenséget Tóth András, a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőségének igazgatója. - Odébb biztosan megteltek a parkolók a Pest felől érkező kamionokkal. Sokan inkább most veszik ki kötelező pihenőidejüket. Néha bizony jobban megéri nekik a kényszervárakozás, mint hogy valami szabálytalanság kiderüljön.


Nos, nem tévedett. Rövid időn belül több bliccelőt is találtak az útdíj ellenőrzésekor. Volt, akinél lejárt az érvényesség, akadt, aki nem is fizetett, és előfordult olcsóbb kategóriát vásároló autós is. Utóbbi trükköt ugyanis az automata kamerák nem tudják kiszűrni, mint ahogy a külföldiek rendszáma is gyakran megoldhatatlan feladat elé állítja a rendszert.

Halmozta a bajokat az a pesti sofőr, aki teherautójával almáért ment Lentibe. Az egyik hátsó gumiabroncs láttán az ellenőrök a jármű műszaki érvényességének megszüntetésről döntöttek. Emiatt a legrövidebb úton telephelyre kell hajtani az autóval, akkor viszont oda a fuvar. Kiült a kétségbeesés az idős pilóta arcára.

- Lentiben várnak, a gumisnál kicserélik a kereket és a rendőrségen leigazoltatom - kérlelt a sofőr, s majdnem úgy érezte, győzött érveivel, amikor a menetlevelét is kinyitották az ellenőrök. Nem volt benne egy szabályosan kitöltött oldal a fél százból, s ez eldöntötte a továbbiakat.

S mi alapján vizsgálódnak tüzetesebben az ellenőrök? Nos, megérzés, tapasztalat. Érdemes például körülnézni, ha a fülke tele van szotyolával, tökmaggal. Míg jár a sofőr keze, szája, nem alszik el, vagy legalábbis reméli, hogy nem. A kevés megtett kilométer ellenére láthatóan fáradt sofőr amúgy is gyanút kelt, talán kiiktatta a menetírót, hogy többet vezethessen. Erre számos módszer dívik, a keddi akcióban lebukott szlovén kamionos apró gémkapcsot dugott a tachográf kiolvasó csatlakozójába, aminek záró-fedelét előtte preparálta. Emellett használnak rejtett kapcsolót, mágnest, távirányítót, a leleményben kifogyhatatlanok.

Közben odébb a vámosok csempészcigarettára bukkantak. A személyi poggyászban eldugott közel kilenc karton füstölnivaló Moldáviából származott, a magyar zárjegy hiánya jövedéki bírságot ért. Akadt munkájuk a rendőröknek is: szabálytalanul lesötétített szélvédő, be nem kapcsolt világítás, illetve biztonsági öv kínálta a megszokott menüt. Egyedül talán az okozott meglepetést, amikor kilencszemélyes Olaszországba tartó kisbuszból 16 román utas kászálódott ki. Ők a következő órákat a pihenőhelyen töltötték, amíg jött értük a másik fuvar, s békésen szemlélték a sok egyenruhást.


EGY HÍJÁN EZERKÉTSZÁZ JÁRMŰVET
Az akcióban a közlekedési hatóság szakemberei 151 járművet ellenőriztek, ennek 47 százaléka volt külföldi, öt közigazgatási eljárást kezdeményeztek, egy autót műszaki vizsgára rendeltek. Útdíjat 1119 járműnél ellenőrizték, 10 esetben jogosulatlan úthasználat miatt kezdeményeztek bírságot, 8 külföldi, 2 magyar vezetővel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!