Hírek

2011.10.13. 06:26

Példák, egy életre: pedagógusokat köszöntött Cseresnyés Péter

Életre szóló példaként szolgálnak a nagy tanáregyéniségek, akik nemcsak tudást adnak, de tartást is. Nemcsak tanítanak, hanem nevelnek is - és nem feltétlenül szavakkal, de tettekkel, jó példával.

Horváth-Balogh Attila

Így köszöntött pályakezdő, nyugdíjba vonuló, illetve díszdiplomákat átvevő pedagógusokat Cseresnyés Péter polgármester a nagykanizsai Medgyaszay Házban tartott ünnepségen. Aktuálisan utalva arra, hogy Varga Gábor nagykanizsai pedagógus tegnapelőtt rangos elismerést vehetett át a Magyar Tudományos Akadémián a kémia oktatásában elért eredményeiért.

- A Richter Gedeon Alapítvány által a legjobbaknak odaítélt díjhoz kapcsolódó méltatásból kiderült: az elismerés nemcsak a katedrán, a tanórán nyújtott teljesítményéért illeti őt, hanem a személyiségéből fakadó hatásért is, mely legjobb tanítványait máig elkíséri pályájukon - hangsúlyozta Cseresnyés Péter. - Akikkel megszerettette a tudományt, azok ma orvosként, vegyészként, környezetvédelmi szakemberként dolgoznak, és van, aki az Amerikai Egyesült Államokban futott be szép karriert.


Ezt követően a szakszervezet képviseletében Rábavölgyi Attila beszélt, majd a pályákezdők esküje következett. A városban idén sajnos csak ketten vannak ilyenek. Eztán Dénes Sándor alpolgármester a nyugdíjas éveiket most kezdő pedagógusoknak köszönte meg munkájukat, végül a polgármester 19 pedagógus életművét ismerte el díszdiplomával.

A kanizsai Koller Józsefné például vasdiplomát vett át.

- Hatvanöt évvel ezelőtt kaptam kézhez tanítói oklevelemet - árulta el az idős pedagógus. - A háború előtt nagyon nehezen lehetett elhelyezkedni, aztán kicsit javult a helyzet, ám akkor volt a legjobb pedagógusnak lenni, amikor jöttek a Ratkó-gyerekek. Igen jól éreztem magam, 35-36 fős osztályokban taníthattam. Amikor pedig bekerültem Nagykanizsára, az egykori Ady-iskolába, ott rengeteg diák jött munkáscsaládból, akik szerettek és akartak is tanulni, a szülők odafigyeltek rájuk. Mit mondjak, öröm volt akkor dolgozni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!