Hírek

2011.10.23. 12:42

Megáldották a megszépült templomot Kehidakustányban

Széleskörű összefogással kívül és belül egyaránt megújult, megszépült Kehidakustány római katolikus temploma. Az épületet szombaton szentmise keretében áldották meg.

Sámel József

Az idén 255 esztendős, műemlék Gyümölcsoltó Boldogasszony templom - mely a 15. századi gótikus templom átalakításával 1747-1756 között készült - falait már korábban szigetelték, a munkálatok pedig szerencsére nem álltak le. Az egyházközség mindenképpen folytatni szerette volna a felújítást, a cél érdekében pályázott. Emellett a felújítást sokan támogatták, köztük a hívek, magánszemélyek, vállalkozások és az önkormányzat. Az Európai Mezőgazdasági Alaptól 27,6 millió forintot nyertek a templom tornyának és vakolatának felújítására, a munkát nyáron kezdték. A szombat délután tartott szentmisét dr. Márfi veszprémi érsek celebrálta, a település plébánosa, Szeglet Sándor, az egyházközség világi elnöke és Koltai Artúr pedig ismertette a rekonstrukció szükségességét, folyamatát. A rendelkezésre álló összegből felújították a tornyot, mely új burkolatot kapott, valamint a falakat, melyek az elmúlt években - a szigetelés előtt - vizesedtek. Kicserélték a csatornákat, festették a villámhárítókat. Az épületet színezték. A szónokok beszédükben az összefogást, annak erejét hangsúlyozták, mondván: a templom felújítása csak a közösség erejével újulhatott meg. Ez pedig a jelen nehéz gazdasági helyzetben nagyon jelentős tett.  Horváth Zoltán, a Mezőgazdasági és  Vidékfejlesztési Hivatal zalaegerszegi vezetője beszédében gratulált a rekonstrukcióhoz, örömét kifejezve, hogy a pályázat mellett  rengetegen tartották fontosnak, hogy segítsék a munkát. A szentmise végén dr. Márfi Gyula érsek áldotta meg a templomot.


Megtudtuk, az épületben akad még munka. A rekonstrukció során el kellett bontani az Ószövetség és Újszövetség találkozásaként ismert főoltárt, mely szintén rossz állapotú, sürgős felújításra szorul. Az egyházközség és az önkormányzat törekvésének célpontjában határozottan  szerepel, hogy a jövőben erre is forrást szerezzenek. A patinás  orgona szintén megújulásra vár, ahogy a templomot körülvevő, téglából épített bástya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!