Hírek

2011.10.17. 18:09

Deák Ferenc előtt tisztelegtek

Október 17-én volt 208 éve, hogy egy tekintélyes nemesi család hetedik gyermekeként a Válicka-patak mentén, Söjtörön napvilágot látott Deák Ferenc, a haza bölcse, a nemzet prókátora.

Magyar Hajnalka


Az évfordulóról  számos helyen, egyebek között Zalaegerszegen, Pusztaszentlászlón és Söjtörön is megemlékeztek. A megyeszékhelyen az államférfi 1879-ben felállított szobránál, a nevét viselő könyvtár előtt zajlott az ünnepség, melyen  a Zrínyi Miklós Gimnázium (korábban Deák) tanulói adtak műsort.

A műsorban részlet hangzott el Deák egyik 1872-es képviselőházi beszédéből, amelyben arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy a politikai ellenlábasokban ne ellenséget, hanem ellenfelet lássanak, s tiszteljék azok nézeteit. Szintúgy nem nélkülözi az aktualitást a megyében zajló  rendezvények mottójául választott idézet, amely így hangzik: „Van még egy más, lassúbb, de dísztelen és aljas nemzeti halál is; a közelszegényülés vagy nemzeti sorvadás. Ettől hazánkat megóvni a jelen időnek föltétlen parancsa....”
A beszédet Deák Zalaszentgróton mondta el 1845-ben, a Védegylet támogatására szervezett összejövetelen, ahol szólt még a honi ipar felkarolásáról, az eladósodás veszélyeiről  és a szakemberek külföldről való hazacsábításának fontosságáról...

Az ünnepi  műsort    követően önkormányzatok, közgyűjtemények, iskolák, egyesületek képviselői helyezték el koszorúikat a szobor talapzatánál.

Pusztaszentlászlón Varga János polgármester köszöntőjét követően dr. Szinku Mihály tartott emlékbeszédet, amelyben  az életmű pusztaszentlászlói vonatkozásait emelte ki, majd az iskolások idézték Deák alakját, egyebek között anekdotákkal.

Söjtörön, a szülőfaluban a nevét viselő általános iskolánál koszorúzással kezdődött a program, majd az ünneplők átvonultak a Deák-kúriához. Itt Baksa István polgármester mondott beszédet, amelyben máig aktuális deáki gondolatokat idézett fel egyebek között a közigazgatás és az  iskolarendszer  modernizálásáról. Az illő műsorról  a diákság és a helyi népdalkör gondoskodott.


Deák minden címet, kitüntetést, rangot elutasított

A hétvégén Deák volt a középpontban a geocaching versenyen

Ismerje meg az Ezer éves Zalát - klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!