Hírek

2011.10.23. 13:37

Ágyúlövésekkel avatták fel Pákán a hidegháborús erődparkot

A közelmúlt történelmének egy eddig kevésbé ismert fejezetét segíti megismerni a Páka mellett szombaton felavatott erődpark. Az ötvenes években épült bunkerek a hidegháborús korszak maradványai.

Gyuricza Ferenc

Ágylövéssel, korhű ruhába öltözött hagyományőrző katonák közreműködésével avatták fel azt az erődparkot, amelynek kialakítására a Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén elnevezésű európai uniós beruházás részeként került sor. A 22 település összefogásával, közel 145 millió forintos költséggel megvalósult projektre a Kerka Menti Települések Szövetsége pályázott, a Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében elnyert összeg 121 és félmillió forintot tett ki, míg az önerő biztosításához Zala megyei önkormányzat 12 millió forintot adott. A pákai erődpark kialakítása - mely nemcsak az ötvenes évek elején épített bunkerek és egyéb létesítmények kitisztítását és látogathatóvá tételét jelenti, hanem információs táblák elhelyezését is - 2,1 millió forintba került.


Az átadási ünnepséget megelőzően a település művelődési házában a Hadtörténeti Intézet és Múzeuma parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes tartott előadást a magyar Maginot-vonalnak is nevezett védelmi rendszer történetéről, míg a helyszínen Négyesi Lajos főosztályvezető mutatta be annak egyes elemeit. A bunkerrendszer feladata a Jugoszlávia felől várt támadások kivédése lett volna.


A szombati rendezvénynek volt egy másik apropója is, húsz éves jubileumához érkezett a Páka és az észak-németországi Wesendorf közötti hivatalos kapcsolat. Az évforduló kapcsán nemcsak a német településről, de a franciaországi Cuverville-ből is érkezett küldöttség. Lapunk kérdésére Lukács Tibor polgármester elmondta: a francia faluval ugyancsak szeretnék testvértelepülési szinte emelni a már meglévő kapcsolatukat, erre várhatóan 2012-ben kerül sor.

További információk:
- A pákai erődpark három lehetőséget kínál az egykor szigorúan titkos építmények megismerésére
- A védelmi vonal eredeti hangulatát vasbetén építmények, helyreállított lövészárkok, tűzelőállások és tájékoztató táblák segítenek felidézni
- A kisebb sétára vállakozóknak az úgynevezett erődösvény bejárását ajánlják, ennek során a Csömödér és Szécsisziget közötti út mellett húzódó erdőben páncéltörő ágyús erőd, óvóhely és géppuskás erőd egyaránt látható
- A GPS-szel rendelkezőkat nagyobb felfedező túrára invitálják, a megadott földrajzi koordináták és a helyszínleírások alapján az erődparktól távolabb fekvő vasbeton építmények lelhetőek fel



Kapcsolódó cikkeink: 

Megvalósul a merész ötlet! Bunkerturizmus a határ menti régióban 

Kincskereső bunkerturizmus Zalában

Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!