Hírek

2011.09.07. 16:10

Tőzegbányászat: nincs még vége a láp-sztorinak

Az összes hazai láp felülvizsgálatát elrendelte dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is vizsgálatot folytat, s az LMP sem hagyja annyiban a tőzegbányászat ügyét.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: a magyarországi tőzegbányászatot a Lehet Más a Politika állította a figyelem középpontjába nemrég, amikor a zalai Szévíz-völgy védelem alatt álló lápterületein zajló kitermelés leállítását követelte. Az ügy pikantériája, hogy a Hahóton tevékenykedik immár több éve a miniszterelnök öccse, Orbán Győző és édesapjuk közös vállalkozása. Emiatt az államtitkár kifejezetten politikai indíttatásúnak gondolja az LMP korábbi megszólalását az ügyben.

- Nyilvánvaló a motiváció, amit ország-világ tud - szögezte le Illés Zoltán telefonbeszélgetésünk során. - Ezzel én többet nem is akarok foglalkozni. Viszont arról tájékoztatni tudom, hogy a magyarországi lápok védelmében elrendeltem az összes ilyen terület felülvizsgálatát, miszerint: mekkora méretűek, kik a tulajdonosaik, a tulajdonosokon kívül kiknek van bármiféle üzemeltetési jogköre (akár a tőzeg kitermeléséhez is), s milyen hosszú időre kapták meg ezt a jogkört? Ettől azt remélem, hogy sikerül teljesen képbe kerülnünk a védelem alatt álló lápok és az azokon tevékenykedő cégek működési szerződéseit illetően is.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosától, Fülöp Sándortól megtudtuk: vizsgálatuk első lépcsője már befejeződött, ám állásfoglalásuk még nem készült el  amint befejezik a munkát, nyilvánosságra hozzák álláspontjukat.

Jávor Benedek, az LMP szóvivője azt mondta: sokat várnak ettől, mert csak aztán tudnak tovább lépni az ügyben. Céljuk az, hogy a szaktárca véglegesítse a lápjegyzéket és végre érvényt szerezzen a védettségnek, az új bányászati engedélyek kiadása pedig szigorodjon.

Jávor Benedek hozzátette: valóban ad egyfajta pikantériát a tőzegbányászat ügyének, hogy Hahóton a miniszterelnök, Orbán Viktor családja érintett. De szerinte az sem utolsó szempont, hogy a miniszterelnök közvetlen környezete mennyire tanúsít jogkövető magatartást.


Kapcsolódó cikkeink: 

LMP: felül kell vizsgálni a tőzegbányászati engedélyeket 

Orbán öccse üzent: minden megfelel a szabályoknak 

A tőzegbányászat elleni támadásokról (reagálás írásunkra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!