Hírek

2011.09.09. 15:39

Szezonja van a befőzésnek, mellyel sokat spórolhatunk

Ihász Zoltánné kamrájának polcain takaros üvegek sorakoznak: savanyúságok, kompótok, lekvárok. A nagykanizsai asszony minden évben ellátja családja tagjait egészséges finomságokkal.

Horváth-Balogh Attila

Ihászéknál minden hét végén nagy közös családi ebédeket rendeznek, olyankor összejön a família, a gyerekek, barátnőik és az egy szem kisunoka, így aztán bizony jól fogy a savanyúság. Hogy az igényeket kielégítse, Ihász Zoltánnénak meglehetősen sok zöldséget, uborkát, hagymát, paprikát kell eltennie az év folyamán, a lekvárfőzéshez szükséges kajszibarackról, vagy a kompótnak elrakott cseresznyéről, meggyről már ne is beszéljünk...

– Az a tapasztalatom, hogy sajnos, a mai fiatal háziasszonyok körében nem divat az eltevés – mondta kérdésünkre Ihászné. – Megjegyzem, ezzel én sem voltam másképp, de ha egyszer valaki ráérez a dolog ízére és bezsebel pár dicséretet, utána már nem tudja abbahagyni. A kezdőknek érdemes megpróbálkozni receptkönyvekből, abból túl rossz dolog azért nem sülhet ki. Én édesanyámtól lestem el, s a magam ízlésének megfelelően tökéletesítettem a technikát.


Sajátosan készíti például a meggykompótot: a megmosott gyümölcsöt kimagozza, s annyi cukrot szór rá, hogy ellepje. Ez másnapra levet enged és merhetjük is üvegekbe. Tartósítószert nem tesz rájuk, csak kevés rumot, vagy konyakot, mégis sokáig elállnak.

– A savanyúságok közül a hagyma a kedvenc, erős paprikával teszem el, amitől csípős lesz – magyarázta Ihász Zoltánné. – Az őszi-téli estéken pedig finom vacsorát lehet készíteni az ilyenkor elrakott üveges lecsóból. Utóbbit készre főzőm úgy, ahogy a család szereti és szintén tartósítószer nélkül merem üvegekbe, így ha elővesszük, csak melegíteni kell.

Ügyes háziasszonyunk egy praktikát is elárult: a dunsztolás helyett minden üveges dolgot egy napra fejre állít, amitől a fedélnél olyan vákuum keletkezik, hogy aztán alig lehet felnyitni.

– Valóban nehéz munka az őszi befőzés, de megéri, mert sokat meg lehet vele spórolni – fűzte hozzá Ihászné. – Persze, ez csak akkor igaz, ha mi magunk termeljük meg az alapanyagot. A kertünkben van paradicsom, paprika, uborka, a befőttekhez gyümölcsfáink, tehát a legfontosabb hozzávalók úgy igazán pénzbe nem kerülnek. A saját munkát meg nyilván senki nem számítja fel...

A savanyúságot hűtőszekrényben tároljuk. Céklából, káposztából, paprikából ősz végén is lehet befőzni. A túl sok só a zöldségeket megpuhítja, a túl kevés pedig csökkenti eltarthatóságukat. A savanyított termékekből is célszerű minél többfélét fogyasztani, mert más-más tápanyagokat tartalmaznak. 



Helyi termék dosszié 

Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!