Hírek

2011.09.06. 15:20

Hivatásos tűzoltók képzelt katasztrófahelyzetben (videóval)

A lenti csapat nyerte kedden a hivatásos tűzoltók nyolcadik országos szakmai versenyének zalai selejtezőjét Zalaegerszegen, így ez a gárda képviseli a megyét a viadal régiós szintjén.

Varga Andor

Illetve van még egy továbbjutó, az összesítésben második helyen zárt zalaszentgróti csapat, mely a köztestületi kategóriában egyetlen zalaiként "helyből" nyert. Az önkormányzatiaknál Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely volt a Lenti mögötti sorrend. A résztvevők "képzelt" katasztrófahelyzetet számoltak fel: egy autó családi házba rohant.


A hivatásos tűzoltók persze az év minden napján "versenyeznek", de egy szakmai megmérettetés mégis különleges: egyrészt ez a kihívás kisebb a való életben megszokottaknál, hisz emberélet nem forog kockán  bár a szakmai hírnév erősödése, vagy csorbulása sem elhanyagolható.

- A feladat három részből áll - avatott be a részletekbe Szabó István őrnagy, a viadalt rendező megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtósa a helyszínen, a szervezet Május 1. utcai bázisán, a köznyelvben csak "csirkekeltetőként" ismert néhai atombunkernél. - Először a gépkocsivezetők vizsgáznak egy szűk "rutinpályán", majd befut a riasztás. A kapott információkat értékelni kell, illetve a tűzoltónak ki is kell kérdeznie a telefonálót, hogy a lehető leghatékonyabban kezdhessék meg a beavatkozást a kárhelyen.


A szervezők "elrejtettek" a feladatban buktatókat  ezek egyike volt, hogy a balesetben szereplő és kigyulladt házban nem volt vezetékes gáz, így a tűzoltóknak a telifüstölt épületben (odabenn csak légzőkészülékkel lehetett közlekedni és a látótávolság legfeljebb 20-30 centiméter volt) gázpalackot is keresniük kellett. A sérült tulajdonoson kívül, akinek bentlétére csak következtetni lehetett: a "szemtanú" azt mondta, hogy ma még nem látta.

A szakmai zsűri értékelése szerint a tűzoltók általában jól vizsgáztak, a különbségek egy része abból adódott, hogy  mint a való életben is  az egyiket segítette a szerencse, a másikat viszont nem.


A FOLYTATÁS
Szeptember 19-én és 20-án újabb, ötmegyés szakmai versenyeket rendeznek Egerszegen. Az első napon veszélyhelyzeti felderítő csoportok vetélkednek, majd a hivatásos tűzoltók következnek. A mezőnyökben nem lesz zalai csapat, ezek  kiküszöbölve a hazai pálya előnyét  másutt harcolnak az országos döntőbe kerülésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!