Hírek

2011.09.28. 17:30

Daruval emelték a vagont

Szerdán ismét együttemelési gyakorlatot hajtott végre a kanizsai és az egerszegi tűzoltóság. Ezúttal egy vasúti tehervagont próbáltak két daruval megemelni.

Sámel József

- Nem engedi tovább emelni, letiltott a rendszer -  kiáltotta ki a daru kezelőfülkéjéből az egyik kanizsai tűzoltó, miután a zalaegerszegi tűzoltóság darujával közösen egy 20 tonnás vasúti kocsit próbált megemelni. Pedig nagy volt az előkészület, s bár a két daru emelőereje jóval meghaladta a 20 tonnát, mégsem tudták megmozdítani a vagont. Hogy miért? Egyszerű fizika. Ha valaki fel bír emelni egy 20 kilós vödröt, az közel sem biztos, hogy nyújtott kézzel is képes lesz rá. A két emelődarunál is ez volt a helyzet, a kitolt gémek 8-9 tonnát bírtak csak el.

A gyakorlat résztvevői nem estek kétségbe, a  vasúti kocsi két forgózsámolyát  - kerekét  - pillanatok alatt leszerelték a  felépítményről, így cirka 10 tonnától szabadultak meg. Az újabb  próbálkozás már sikeres volt, a kanizsai és zalaegerszegi darukezelők remekül együtt tudtak dolgozni.

- Mivel az elmúlt hónapokban több darus baleset is történt, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság úgy döntött, hogy az év végéig legalább két együttemelési gyakorlatot hajtsanak végre azok a tűzoltó-alakulatok, amelyek rendelkeznek nagy teherbírású daruval  tudtuk meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság illetékesétől.

A kanizsai gyakorlat amúgy már  a második volt a sorban, a hónap elején Zalaegerszegen is együtt dolgozott a két daru.

A kanizsai és egerszegi darukezelőknek amúgy volt már közös bevetése, az M7-es autópályán és az M70-es autóúton ugyanis viszonylag gyakoriak a kamionos borulások. A két daru idén összesen 39 alkalommal vonult, s szinte minden esetben műszaki mentés volt a feladatuk.

Felborult  daru

Az utóbbi időszak legemlékezetesebb darus balesete tavaly novemberben történt, akkor a tűzoltóság egy 60 tonnás daruja borult fel a Budai Várban. A szerkezet Munkácsy Krisztus-trilógiáját emelte volna be a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti kiállítótermébe. A felborult tűzoltósági jármű egy személyautót totálkárossá tett, a tér díszburkolatában és egy kandeláberben is kárt okozott. Több internetes fórumon is az olvasható, hogy a darut nem talpalták ki szabályosan, s ez okozta a borulást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!