Hírek

2011.08.30. 16:41

Pótvizsga: megerőltető a két-három tárgyból való felkészülés

Vannak diákok, akik számára már jóval korábban megkezdődött a tanév, legalábbis, ami a tanulást illeti. Mostanra kiderült, sikerrel jártak-e a javítóvizsgán...

Sinkovics Eta

Ezekben a napokban zajlottak a pótvizsgák. Az érintett diákok számára nem telt gondtalanul a nyár, a szünidőben is elő kellett venniük a tankönyveket...

A megyeszékhelyi Kertvárosi Általános Iskola igazgatója, Hanzséros Alajos elöljáróban elmondta, bármennyi tantárgyból kap elégtelen osztályzatot év végén a diák, javító vizsgára bocsátható. Ezek száma akár elérheti a tízet is, de szerencsére ilyesmi nem fordul elő. Az intézményben általában egy-két tárgyból kellett készülniük a tanulóknak pótvizsgára.  Vannak, akik kudarcként élik meg ezt a  helyzetet, ám mint az igazgató szavaiból kiderült, nem egy esetben  előfordult, pozitív változást hozott a nyári felkészülés a diák tanuláshoz való viszonyában. Az Eötvös-iskolában a  18 javítóvizsgára bocsátott közül 12-en sikeresen vették az akadályokat, s a következő évfolyamon folytathatják tanulmányaikat.


Bogdán Marianna, az Apáczai-gimnázium igazgatója azt hangsúlyozta, nem a gyerekek értelmi képességeivel van baj, hanem avval, hogy tíz hónapon át nem figyeltek a szülők arra, teljesítik-e a napi penzumot. Sokan akkor kapnak észbe, amikor szembesülnek év végén a gyerek elégtelen bizonyítványával. Nem marad más, mint a nyári felkészülés, s  az is elmondható, hogy születnek kifejezetten jó eredmények pótvizsgán. Egyébként a  háromszáz diákjukból idén 26-an javítóvizsgáztak. A többség két, illetve egy tantárgyból mérettetett meg.

- A matematika, illetve a fizika tűnt a legtöbb diák számára a legnagyobb akadálynak a tanév során. Volt olyan gyerek, aki a pótvizsgán azt mondta, most látom, milyen  ostoba voltam, hiszen ez nem is olyan nehéz... Azt gondoljuk, nem 11-12. évfolyamon kell a hiányos ismerettel rendelkező gyerekeket megbuktatni, hanem az alsóbb évfolyamokon, mert akkor ráébrednek, képesek a mulasztásokat pótolni. Különben légvár az egész, nem tudnak leérettségizni - húzta alá az igazgatónő. Iskolájukban kilenc diák ismétel évet, illetve vannak  olyanok is, akik a szülővel  megbeszélve rugaszkodnak neki újból a már vévigjárt évfolyamnak.

Nagykanizsa legnagyobb középiskolájában, a nemrégiben közös igazgatás alá volt Zsigmondy-Széchenyi SZKI-ből és a Cserháti Sándor SZKI-ből létrejött Műszaki Szakképző Iskolában 428 diák kényszerült idén pótvizsgára. Közülük 148-an sikereses át is mentek, 71 fő azonban a javítóvizsgán  is elhasalt. Ami  ennél is megdöbbentőbb, hogy 209 diák meg sem jelent a pótvizsgán, ezért ők automatikusan évismétlésre kényszerülnek.

- Bár a törvény lehetőséget ad rá, hogy a diák akár 8 tantárgyból is pótvizsgát tehessen, nem ez a jellemző - mondta Bene Csaba, az intézmény igazgatója. - Gyakorló tanárként azt mondhatom: a két-három tantárgyból való felkészülés is megerőltető, szűk két hónap alatt egyszerűen nem lehet bepótolni 10 hónapnyi semmittevést. Amúgy a diákok pótvizsgára való felkészülése elég vegyes, vannak, akik nulla tudással érkeznek, de olyanok is, akiken látszik, hogy sűrűn lapozgatták a tankönyveket a nyári szünetben.

Bene Csaba igazgató hozzátette: az általános képzés során, azaz a 9-10. osztályban közel kétszer annyian kényszerülnek javítóvizsgára, mint a már szakképzésben résztvevő diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!