Hírek

2011.08.16. 18:01

Káldy József nemzetőr vezérőrnagy, a hazaszeretet példája

Az 1956-os Magyar Nemzetőrség parancsnoka és több bajtársa köszöntötte a minap Nagykanizsán az Idősek Gondozóházában Káldy József nemzetőr vezérőrnagyot, egykori politikai elítéltet.

zaol.hu

 A 88 éves nyugalmazott repülő törzszászlósnak Kustos János Kálmán nemzetőr altábornagy, a szervezet alelnöke adta át a „Nagykereszt a Csillaggal” kitüntetést az augusztus 20-ai ünnep alkalmából.

- Tisztességével, munkájával, becsületes hazaszeretetével szolgálta nemzetét katonaként és a civil életben egyaránt. 88 évesen tiszteletre méltó példával áll előttünk - méltatták a kitüntetettet.

Elhangzott: Káldy József már 17 évesen a repülés szerelmese volt, majd 1943-tól 1945-ig több helyen kapott katonai kiképzést és szolgálati beosztást Kassától Szombathelyen át az ausztriai Zeltwegig, a franciaországi Islesig.

Vitézségi kitüntetését Budapest ostroma idején érdemelte ki: élelmiszert, lőszert szállított a körülzárt csapatoknak, visszafelé sebesülteket mentett az ostromgyűrűből. Szolgálata miatt a szovjet katonai büntető törvénykönyv alapján 10 év munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, innen 1949-ben szabadult.

 1989-ben alapítója volt a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz), valamint tagja lett az 1956- os Magyar Nemzetőrségnek és a Történelmi Vitézi Rendnek. 1994-ben rehabilitálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!