Hírek

2011.08.10. 16:20

Durva: többmillióra rúg a mederhasználat a Balatonnál

Bár a vagyonkezelő csökkentette a Balaton (és a Velencei-tó) mederhasználati díját, a civil szervezetek azt mondják, a korábbiakhoz képest még így is nagyságrendekkel többet kell fizetniük. Az összeget nem tudják kigazdálkodni.

zaol.hu

Mint korábban írtuk, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felülvizsgálta a kikötők és egyéb vízi létesítmények mederhasználati díjait, s azok emeléséről döntött. Akkor a civil szervezetek úgy fogalmaztak: csillagászatinak, egyszerűen irreálisnak tartják az új díjakat. Az akkori  javaslat szerint a kikötői parti létesítmény elhelyezése, tereprendezés nélküli négyzetméterenkénti ára nem kevesebb, mint harmincnyolcszorosára emelkedett a korábbi, egységesen nyolcforintos  fizetnivalót tartalmazó  szerződéshez képest. Alaposan megnövelték a kikötői védett víztér használatának díját is, annak mértéke közel tizenötszörösére nőtt.  Az érintettek kérelemmel fordultak a Vagyonkezelőhöz, mondván: a díj növelése ellehetetleníti a létesítményeket működtető szervezeteket, gátolja a balatoni turizmust, s a beruházásokat.


Az MNV Zrt. kompromisszum alapján (ötvenegy Balaton-parti és öt Velencei-tó környéki önkormányzattal való tárgyalást követően) csökkentette a díjakat. Az új tételek szerint idén a vízfelületen elhelyezett építmények és hajóállomások területe után, valamint vitorlás- és csónakkikötőben négyzetméterenként fizetendő díj 326 helyett 116 forint lesz. Komplex csónakkikötő esetén 58 forintot kell fizetni. 2015-től a vízfelületen elhelyezett építmények és hajóállomások területe után vitorlás kikötő esetén 289, komplex csónakkikötő után 144 forintot kell majd fizetni négyzetméterenként.

Gál Lajos, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége elnöke azt mondja, a mederhasználat díjai még így is túl magasak, a néhány százezres fizetnivalóból milliós nagyságrend lett az emeléssel. Ez pedig a mai gazdasági helyzetben nem tartható. Emiatt újabb levelet írtak az ár meghatározásában érintett szervezeteknek.

- Üdvözöljük a csökkentést tartalmazó döntést, ám a korábbihoz képest jelentősen magasabb díjak e mértékben is elviselhetetlen terhet jelentenek a különböző létesítményeket működtető önkormányzatokra és civil szervezetekre - fogalmazott, hozzátéve: ha a turisztikai fejlesztések érdekében rekultiválják a parti területeket, zagytereket, még nagyobb összegeket kell fizetniük. - Ha már a díj emeléséről döntöttek, akkor a fokozatos növelést kellett volna választani, nem az azonnali  sokszorost. Bízunk abban, hogy sikerül olyan kompromisszumra jutni, mely megfelel az érintettek számára, s ki tudják gazdálkodni a kért díjakat.


DÍJMENTESSÉG
A  mederhasználati díjak átvizsgálása során a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bővítette a díjmentességben, illetve kedvezményekben részesülők körét. A területen szolgálatot ellátó rendőrség, tűzoltóság és vízimentő szolgálat például térítésmentesen használhatja az állami tulajdont, de több más kedvezményt, jelképes fizetési formát is életbe léptettek.



Minden, ami Balaton


Nyár 2011


További zalai programok itt!


Fesztivál 2011


Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!