Hírek

2011.07.03. 13:41

Különleges traktorok: Dutratalálkozó Borsfán (képgalériával)

Hatalmas érdeklődés övezte szombaton az első alkalommal megrendezett veterán gép- és Dutra találkozót Borsfán. A kiállított magyar gyártmányú traktorok között igazi különlegességek, unikumok is akadtak.

Sámel József

A magyar gépgyártás aranykorát idézték szombaton azok a traktorok, melyeket kiállították a településen első alkalommal rendezett dutra találkozón. A program a veterán gépek felvonulásával kezdődött, majd miután mindegyik tarktor elfoglalta helyét az iskola mögötti füves területen, kezdődhetett a bámészkodás, a fényképezkedés, s a traktortuajdonosok faggatása.

- Ma már senki sem vitatja, hogy a Dutra traktorok a maguk korában korszerű konstrukciójú gépek voltak - bocsájtotta előre Bánfai Zsolt, a program szervezője. - A találkozó kettős célt szolgál, egyrészt lehetőséget ad a Dutra-kultusz népszerűsítésére, de remek közösségi programot is nyújt. Nem véletlen, hogy a megyén kívül, Gyöngyösről, Mezőkövesdről, Balatonboglárról, Barcsról és Babócsáról is érkeztek Dutra-rajongók - mondta a főszervező, aki azt is elárulta: a magyar gépgyártás múltjának ápolása mellett, az töltené el igazán nagy örömmel valamilyen úton-módon ismét beindulna a hazai gépgyártás.


- Remek gépek ezek a Dutrák, melyek egytől-egyig a csepeli Vörös Csillag Traktorgyárból kerültek ki - említette a várföldei Tóth Jenő, aki fiával Norberttel érkezett a kiállításra. - Ez itt például egy VE-28-as típusú úgynevezett kabinos kis Dutra, amit még 1972-ben vásároltam. Akkor egy személyautó árát fizettem ki érte, de nem bántam meg, a traktor még sosem hagyott cserben. Ha kell, télen a mínusz 20 fokban is elindul...

A régi traktorok látványa mellett, egyéb szórakozást is kínált a rendezvény, az önkormányzat ugyanis összekötötte a Dutra-találkozót a falunappal.

- Soha nem látogattak még ki ennyien a falunapra, azt hiszem jó ötlet volt összekötni a két rendezvényt - mondta Jezzin István polgármester, aki mint mondta: annak is örül, hogy sikerült némi pénz elkülöníteni a falunapra, az önkormányzat ugyanis cseppet sem áll jól anyagilag.


- Bár Kanizsán lakunk, ennek ellenére gyakorta megfordulunk Borsfán, a párom ugyanis idevalósi - mesélte Horváth István, aki barátaival közösen még a főzőversenyre is benevezett. - Azt az egyet biztosra veszem, hogy a pörköltek közül a miénk ízlik majd leginkább a zsűrinek, tudtommal mindenki más gulyást készített  mondta az alkalmi főszakács, majd azzal a lendülettel újabb meg is keverte a kondér tartalmát.

Este igazi kulturális kavalkád kerekedett, először a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei operett slágereket adtak elő, majd a fiatalok kedvence a kanizsai Daavid lépett színpadra.



Dömper és traktor
A Vörös Csillag Traktorgyár 1948-ban a nagy múltú Hofher-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Gépgyári Művek Rt. kispesti gyárának államosításával jött létre. Az akkor gyártott dömperek mérföldkövet jelentettek a Dutra történetében, mert nem csak a kézi erőt szabadította fel az építkezéseken, hanem alapjául szolgált a fejlesztésnek. Nem véletlen tehát, hogy a márkanév, a Dutra első szótagját a dömpertől kölcsönözte, míg a második a traktortól származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!