Hírek

2011.07.04. 18:05

Gyilkosság önkézzel - Hogy jut idáig egy fiatal?

Mint arról beszámoltunk, egy 19 és egy 21 éves lány halálát okozta mérgezéses fulladás egy Budaörsön parkoló autóban. A fiatalok feltehetően öngyilkossági szándékkal tettek mérget a gépkocsiba.

Horváth Viktória


Alátámasztani látszik ezt, hogy  a jármű szélvédőjére figyelmeztetést tettek: ne nyissák ki az ajtót, mert méreg van az autóban! Az áldozatok  barátnők voltak, szombat éjjel még együtt buliztak,  vasárnap reggel találtak rájuk.

 Nem a fenti konkrét esetről, de annak kapcsán, általánosságban beszélgettünk a nem egyedül elkövetett öngyilkosságról és a mérgezéses halálról Gaál Tímea gyermekpszichológussal.
 
- A többesben elkövetett öngyilkosság nagyon ritka, nem is emlékszem, hogy Zalában hasonló eset történt volna valaha   - mondta elöljáróban a pszichológus. -  Szinte csak a külföldi hírekből lehet hallani vallási szekták által elkövetett hasonló tettekről, tehát mindenképpen ritka az ilyen eset, kevés az információ az öngyilkosság eme módjáról.

 

Az egymást gerjesztő folyamatok jelentőségét hangsúlyozza Gaál Tímea, szerinte ugyanis nem bátorságot merítenek ilyenkor egymásból az áldozatok, hanem valószínűsíthetően inkább egymást erősítik a döntésük helyességében. Lehet, hogy egyedül nézve a problémájuk nem lenne elég az öngyilkossági szándékhoz, de a másik bajával és elszántságával együtt már igen. Mint a pánik esetében: egy apró momentumból láncreakció indul el, s katasztrófa lesz a vége. Tehát nem egyéni a döntés.

 - A mérgekkel való öngyilkosság általában  az alacsony iskolai végzettségűek vagy szociális státusúak választása volt. Drasztikus, szinte biztos halál, de előtte pokoli, embertelen kínokat áll ki az áldozat, nem is gondolnánk, milyen keserveseket. Egyike a legborzasztóbb halálnemeknek. Aki gyógyszert vesz be, vagy megvágja a csuklóját, többnyire segélykiáltásnak szánja tettét, a méreg viszont biztos módszer.

 A pszichológus kiemeli a hírverés hatását is. Munkája során sok olyan fiatallal találkozik, akik egy-egy hasonló esetet a jó buli kifejezéssel illetnek: önkontroll és felelősségtudat híján,  a hírekbe kerülés és az unaloműzés csábítónak  tűnhet, s kedvet kapnak ahhoz, ami talán eszükbe sem jutott volna korábban, csupán azért, mert a  látták, hallották a híradásokban vagy olvasták az interneten. Így egy-egy ilyen hír után gyakori, hogy megszaporodnak a hasonló esetek, mivel a fiatalok ötleteket kapnak, mellesleg motivációt is, mivel így akarnak hírnévre szert tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!