Hírek

2011.07.29. 16:04

A göcseji Julianus barát (képgalériával)

Gönczi Ferenc zalai származású tanító, néprajzkutató szobránál tartottak pénteken megemlékezést és koszorúzást a 150 éve született jeles férfiú tisztelői Zalaegerszegen.

Magyar Hajnalka

Az ünnepséghez  kerek évforduló szolgáltatott apropót, hiszen másfélszáz évvel ezelőtt  éppen július 29-én látta meg a napvilágot Göcsej, Hetés és Muraköz tárgyi és szellemi kultúrájának kiváló szakértője és gyűjtője.


A Göcseji Múzeum előtt álló, frissen restaurált szobornál a megye és a város vezetői mellett megjelentek a szülőfalu, Nemesrádó követei, Csáktornya és Lendva múzeumi szakemberei, művészei, a jeles néprajzos tisztelői, továbbá Gönczi Ferenc leszármazottai ugyancsak. Elsőként Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke méltatta a göcseji Julianus barát népe körében végzett értékmentő zarándoklatát, majd Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfusa idézett fel fejezeteket a feneketlen szegénységből tudása grádicsán kiemelkedő tudós életéből. A méltatások után koszorúzás következett, a megyeszékhely színeiben Gyutai Csaba polgármester hajtott főt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!