Hírek

2011.06.06. 18:37

Zalai Tudástár - Hét bibliotéka egy kattintással

Egy kattintás - hét könyvtár - e címmel mutatkozott be hétfőn a megyeszékhelyi Deák Ferenc Megyei Könyvtárban rendezett szakmai konferencián a Zalai Tudástár.

Sinkovics Eta

A megye hét könyvtára vett részt abban a TIOP-os és TÁMOP-os pályázatban, amelynek eredményeként létrejött a  Deák-könyvtár honlapján a Zalai Tudástár.

Megvalósulásával  egy felületen elérhetővé válnak a könyvtárak, azok  adatbázisai.

Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója kiemelte, nemcsak a Zalai Tudástárat fejlesztették ki, hanem a két pályázat illeszkedéséből adódóan, a könyvtárak átdolgozták  a saját honlapjukat is.     

- Mindez azért  fontos, mert hosszú időre kijelöli a megyében a könyvtárak  együttműködési feladatait, lehetőségeit, ugyanakkor a résztvevők számára óriási felelősség is, hiszen folyamatosan biztosítani kell az  állományuk elérhetőségét, gondozni   a felrakott adatbázisokat. Olyan interaktív felület megteremtése vált szükségessé,  ahol a használók nem egy, hanem hét könyvtárral kerülhetnek folyamatosan kapcsolatba. Új dimenzióba helyeztük az együttműködést, ez a jövő   - hangsúlyozta Kiss Gábor.

A  Zalai Tudástár kifejlesztése mintegy kétmillió forintba került, illetve minden könyvtárnál milliós nagyságrendű holnapfejlesztés történt. 

Tóth Judit igazgatóhelyettes is azt emelte ki, hogy a Zalai Tudástárral a konzorciumban részt vett könyvtárak dokumentumait  egy felületen találják meg az olvasók, s hozzáférnek  valamennyi katalógushoz. Ha például valaki Zalaegerszegen keres egy adott kötetet, de náluk nem található meg, megtudhatja, a megye melyik könyvtárában lelhető fel,  eddig könyvtáranként külön-külön lehetett utána járni.  

A szakmai konferencia további részében Kardos Ferenc, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese a Zalai Tudástárban megtalálható dél-zalai helyismereti dokumentumokról szólt, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár online szolgáltatásait pedig  Szabóné Mikla Éva igazgatóhelyettes ismertette. 

Délután a program  Muravidéki nappal folytatódott. A lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet kiadói tevékenységét Kepe Lili igazgató ismertette, továbbá Halász Albert: Könnyű versek és Bence Lajos: Vallani című kötetének bemutatójára került sor. 

 


A digitális bennszülöttek sem profik

- A  NET-generáció, a 30 év alatti korosztály  beleszületett az internet, a számítógép világába. Mások a tanulási, ismeretszerzési szokásaik.  

- Ezt a  könyvtárak a szolgáltatásaiknál  figyelembe veszik, annál is inkább, mivel használóik kétharmada ebből a körből kerül ki. Kiss Gábor hangsúlyozta,  a digitális bennszülöttek azonban nem mindenben profik, maguktól csak a közösségi oldalakig jutnak. A tényleges minőségi  használat lehetőségeinek  kiaknázásához, a szülők, pedagógusok, könyvtárosok segítségére van szükség.   

-A könyvtárak természetesen figyelemmel vannak - egy amerikai szociológus szavaival -, a digitális bevándorlókra, azaz az idősebbekre is.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!