Hírek

2011.06.14. 14:27

Érettségi: az ifjúság felkészült, a vizsgabiztos elégedett volt (frissítve, képgalériával)

Elsőnek lenni jó dolog, bár e kijelentéssel nem biztos, hogy egyetértenek a pünkösdi hosszú hétvége után kedden elsőként szóbeliző végzősök a Ganz-Munkácsy szakközép- és szakiskolában. Kedden ugyanis megkezdődtek a középszintű érettségik szóbeli vizsgái, a június 28-ig tartó időszakban mintegy 350 ezer szóbelit tartanak.

MTI

 A szóbeli vizsgák három napig tartanak, magyar, történelem, idegen nyelv és egy választott tantárgyból adnak számot tudásukról a diákok  - tudtuk meg Kajári Attilától, a Ganz-Munkácsy szakközépiskola és szakiskola általános igazgatóhelyettesétől.  - Az érettségi párhuzamosan, több vizsgabizottság előtt zajlik.
Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, minden rendben zajlik, a végzősök felkészültek a megmérettetésre.

- A szóbeli vizsga menete a szokásos: a diákok kihúznak egy tételt, felkészülnek, lejegyzik a vázlatot, majd szóban elmondják a megtanultakat  - mondta lapunknak Borosán Tibor,  a vizsgabizottság elnöke.  - Sokan az írásbeli eredményétől függően készülnek a szóbeli érettségire, kiszámolják, milyen eredmény szükséges a jó jegyhez, és ahhoz viszonyítva tanulnak. Ez idáig még senki nem adta vissza a tételét, ami jó hír, hiszen látszik, hogy rendesen felkészültek.  Nem lehet kiemelni egy-egy tantárgyat, hogy jobban menne mint a többi,   de például az az általános  tapasztalat, hogy az irodalom jobban fekszik a diákoknak, mint a nyelvtan.
Az éppen jegyzeteibe mélyülő, láthatóan izgatott Lebics Lászlót kérdezzük eddigi tapasztalatairól.

- Az írásbelin az angolt kivéve minden úgy sikerült, ahogy vártam. A szóbelin lehet javítani, ezért elég sokat készültem rá. A legtöbb tételt   már kihúzták, amit én is szerettem volna, de a kedvencem, a földrajzi felfedezésekről szóló még bent van. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szeretnék továbbtanulni, a  Gazdálkodási Karra jelentkeztem.

Kenesey Bálint jóval felszabadultabb társánál, ami nem meglepő, hiszen épp kilépett a vizsgaterem ajtaján.
- Könnyebb volt, mint amire számítottam, talán a történelem sikerült a legjobban. Az első világháború előzményeit húztam ki, sokáig beszéltem róla.  Időben  el kellett kezdeni a tanulást, hiszen több mint száz tétel volt. Nem állítom, hogy mindegyiket tökéletesen megtanultam. Nem volt különösebb kedvencem, ám olyan sem, amitől kifejezetten tartottam volna. Most csütörtökön lesz meg az eredmény, amelyet aztán  a banketten megünnepelhetünk. Az érettségi után pedig szeretnék szakmát tanulni  -mesélt végül a jövőről Bálint.

350 ezer szóbelit tartanak

A kormany.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a középszintű érettségik szóbeli vizsgáit június 14. és június 28. között, a vizsgabizottságot működtető intézmény által meghatározott napokon bonyolítják le.   
   
Ebben az időszakban több mint 350 ezer középszintű szóbeli vizsgát tartanak. Felidézték, hogy az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák június 8-án értek véget.
   
A 2011. május-júniusi érettségi vizsgák 1.188 érettségiztető telephelyen, 3.706 vizsgabizottság előtt zajlanak.




Zalai beszámolónk hamarosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!