Hírek

2011.06.26. 08:00

A műtőasztalon történt a tragédia?

Zsombor, a dél-zalai kisfiú hétéves. Nem tud ülni, fordulni, enni, a szellemiekről nem is beszélve. Pedig nyugodt terhesség után, egészségesen született, várt harmadik gyerekként a családjába.

Arany Horváth Zsuzsa

Később mégis akadt gond. Sápadt volt, rosszul evett. Aortaszűkületet állapítottak meg. Ami gyógyítható. Országos hírű szakintézményben műtötték két és fél hónaposan. Egy aprónak tűnő szövődmény miatt újra átesett a sok-sok óráig tartó operáción. A második alkalommal szenvedett súlyos oxigénhiányt az agy, annak minden következményével. A szíve rendben, de a többi...

A szülők biztosak benne, a beavatkozások következménye a súlyos fogyatékosság. A soha nem múló fájdalmon túl a történtek után másfél évvel indítottak nem vagyoni kártérítési pert. Eddig már háromszor utasították el a keresetüket, ma már a Legfelsőbb Bíróságon van az ügy.

Muszáj, hogy végigvigyük, mondja Péter, az édesapa, aki nem is haragszik igazán, csak szeretné, ha egyszer, egyetlenegyszer elismerné az orvosteam, ő szülőként nem kapott kimerítő tájékoztatást, nem úgy végezték el a műtétet, ahogy ígérték, nem szóltak, amikor hazabocsátották őket, nagy a baj.


- Évente 4-500 orvosi műhibapert tárgyalnak, a megítélt kártérítés 1-2 milliárd forintra rúg, számolt be nemrég a Világgazdaság című lap. Ok? Az orvosok túlterheltek, a betegek viszont öntudatosabbak.

Akad fiatalember, akinek húszévesen nem a sérült, hanem a jó térdét műtötték meg, majd másutt mindként lábát újra kellett műteni. Kisgyerek, akinek a légcsövébe esett a lecsípett mandula, megfulladt. Egy férfi azért halt meg a kórház folyosóján, mert késett a betegszállító, hogy a megfelelő osztályra vigye.

- Úgy véljük, a Zala Megyei Kórház az országos összehasonlításban jó mutatókkal rendelkezik, ami az orvosi műhibapereket illeti. Az esetek tanulságait minden évben összegezzük, ez a jogi irodánk feladata, de a főorvosi értekezleteken is elemezzük a történteket - tájékoztat dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója és dr. Nagy Erzsébet, a kórház jogi és ügyfélszolgálati irodájának a vezetője.

A Zala Megyei Kórház legutóbb a költségvetése módosításakor 50 millió forintot különített el az esetlegesen elvesztett orvosi műhibaperek, kártérítési perek kifizetésére.

Ez nem kis összeg, azonban az államháztartási törvény kötelezi az intézményt arra, hogy forrást biztosítson a kiadásokra. Tehát nem jelenti azt, hogy ennyit ki kell fizetni, csupán tartalékról van szó.


A múlt évben a megyei kórházzal szemben egy pert sem nyert meg az ellenérdekű fél, 12 per van folyamatban, idén 3 új kereset érkezett. A perek száma 10 év távlatában nem nő. Ezzel szemben a múlt évben 38900 fekvő- és 776863 járóbeteget láttak el. Magyarán a betegelégedettség jónak mondható.

- Vannak jellemző területek?

- Belgyógyászat, neurológia, infektológia, szívsebészet, traumatológia, szülészet.

- Nőnek a kárigények?

- Csak egy-egy eset tételei. Idén 80 milliónyi igény elbírálása van folyamatban.

Nem lehet általánosítani arra nézve, hogy a bíróságok a kárigényhez képest mennyit ítélnek majd meg. A megyei kórház legnagyobb tétele eddig 24 millió forint volt.

Tanulságos, miért is lett ennyi. A kamat miatt. Ugyanis öt éven belül lehet a kárigényt bejelenteni. Ha valakit 2005-ben műtöttek, 2010-ben is indíthat eljárást. A perek akár 7-8 évig is húzódhatnak. Ekkor már 10-14 év is eltelhet, s ha a kórház veszít, a kamatokat 2005-től számítják. Az egészségügyi intézmények mögött persze ott áll a felelősségbiztosítás. (A működési engedély feltétele ennek megléte.) A biztosítók a megelőző évek tapasztalatai alapján kötnek szerződést a kórházakkal, közösen megállapított díjtételről és kifizetendő biztosítási összegről. A peren kívüli egyezséghez is kell a biztosító véleménye.


Múlt évben négyszer egyezett meg peren kívül a megyei kórház. Jelenleg 8 esetben folyik peren kívüli egyezségi tárgyalás a felekkel, abból a bizonyos 50 millióból erre is kell tartalékolni. Ha sikerül megegyezni, 15 napon belül fizetni kell.

- Felel-e az orvos vagy a dolgozó?

- A közalkalmazotti törvény rendelkezéseinek megfelelően a kollektív szerződésben szabályozott a kártérítési felelősség. A közalkalmazott a jogviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért kártérítési felelősségel tartozik.

- Volt erre példa?

- Volt.

- Nehéz az intézmény igazát megvédeni?

- A bulvármédia nem kedvez nekünk. Míg bennünket köt a titoktartás, az ellenérdekű fél bármit mondhat. Volt esetünk, amikor mi kértük a beteget, mentsen fel minket a titoktartás alól, hogy nyilvánosan védekezhessük, ha már ők is ott beszélnek. Nem kaptuk meg.

A Zala Megyei Kórház tapasztalata szerint a pernyertesség az intézmény és a betegek között jelenleg fele-fele arányú.

- Dr. Soltész Beatrix ügyvéd korábban bíróként dolgozott, így két nézőpontot is meg tud osztani velünk, amikor az orvosi műhibaperekről, illetve a polgári peres eljárásban megvalósuló kártérítésekről kérdezem.

- Az előzetes mérlegelést szeretném hangsúlyozni - mondja a zalaegerszegi ügyvéd, aki a beteg és a kórház vagy az orvos helyzetéből nézve is bír tapasztalattal, mivel mindkét körből van ügyfele. - Mielőtt pert fontolgatnánk, a szakértői vizsgálatot célszerű megejteni. Noha ennek is van anyagi vonzata, de még mindig kevesebb, mintha a végén mégsem végződik kedvezően a per az indítója számára. A kilátások felmérésén túl a perben is szerepe lehet az orvosi dokumentáció beszerzésének és a szakértői véleménynek. Erre mindig felhívom a figyelmet, általában el is fogadják.

Tehát, ha úgy érezzük, volt vagy jelenlegi betegként, hogy orvosi mulasztás, tévedés, hiba miatt hátrányt, maradandó vagy időleges egészségkárosodást szenvedtünk, a fent vázoltak legyen a kiindulópont.

- Tapasztalatból mondom, az ügyfeleink nem mindenáron akarnak perelni, elfogadják a felelősségteljes körültekintő tájékozódást - folytatta az ügyvéd, hozzátéve, a kártérítési peren kívül más, alternatív lehetőségek is vannak, ám azok az erkölcsi elégtételen túl nem biztosítanak egyéb természetű kárenyhítést.

- A nem vagyoni kártérítési pert csak az ellátó intézmény ellen lehet indítani. A büntetőjogi felelősségre vonás más kategória, annál is inkább, mivel a kártérítésre okot adó orvosi mulasztás nem minden esetben bűncselekményt megvalósító magatartás.

- A bíróság először a mulasztás tényét kell, hogy megállapítsa, azután következik az, hogy a mulasztás és a bekövetkezett kár közti ok-okozati összefüggés bebizonyosodjon, ami jogalapot ad a kártérítésre. Ez nagyon fontos. Az egészségügyi intézmény azt bizonyíthatja, hogy a szakmai szabályok betartásával a lehető leggondosabban járt el.

A jogalap közbenső ítélettel is megállapítható, de azt a bíróság dönti el, hogy hoz-e közbenső ítéletet a felelősség megállapítása kérdésében. A vagyoni, nem vagyoni kár mértékéhez ugyanis megint szakértőkre lesz szükség, amely hosszú időt vehet igénybe.

A kártérítés kompenzáció, noha teljes mértékben nyilván nem tudja betölteni a szerepet.

Faggatom, érzékel-e orvosellenességet, szaporodnak-e a perek. Praxisa nem igazolja a feltevést, úgy érzi, az emberek alapvetően bíznak az orvosaikban. Akad-e ügyvéd, aki belehajszolja az ügyfelét a perbe? Valószínűleg előfordul, a bírói pályafutása alatt észlelt ilyen helyzetet.

Előfordul, hogy nem lehet lebeszélni az ügyfelet többmilliós tételekről, holott jól látszik, a töredékére sincs esély. Ha azonban maradandó egészségkárosodás következik be, netán egész életében gondozásra szorul valaki, akkor inflációkövető életjáradék is megállapítható.

Dr. Soltész Beatrix a peren kívüli egyezségről elmondja, a megkeresésre nem túl szorgalmasan válaszolnak az intézmények, ám, ha a pert kilátásba helyezik, többnyire felgyorsulnak az események.

- Gyermekünk egész életében gondoskodásra szorul, a feleségem nem dolgozhat, én mindent pénzzé tettem már, 28 ezer a gyes, 23 ezret kapunk Zsombi után - sorolta a férfi, aki a családjáért él.

Csoda-e, a nagylányuk orvosi egyetemre jár?

Talán azért, ami az öccsével történt, talán annak ellenére...


Kockázatközösség lehet a megoldás
A nemzetközi tapasztalatok alapján itthon is számítani lehet a perek számának és a kártérítések összegének növekedésére a szakemberek szerint. A betegek panaszainak körülbelül egyharmada volt jogos a tavaly megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet korábbi adatai szerint. Ezek java is a bánásmóddal és a dokumentációval kapcsolatosak. A kártérítések kifizetésére a kórházak kockázatközössége, közös felelősségbiztosítási alapjának a létrehozása lehet a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!