Hírek

2011.05.26. 14:28

Tizenkét hónap versei és rajzai

Immár a nyári szünidőre ad új kötetet a kis olvasók kezébe Kanizsa József, zalai származású írók-öltő. A Napkerék című verses kifestő Simon M. Veronika rajzaival jelent meg a napokban.

Horányi Árpád

A helyi gyermekkönyvtárban egy közelmúltbeli programon már kézbe vehették a kötetet a gyermekek, és írójával személyes találkozón is ismerkedhettek. A Napkerék egy egész esztendőn kalauzol át versekkel és képekkel. Nyílik az anyák napi rózsa, érik az eper, énekel a fecske, amerre csak jár a Napkerék, s nyomában – mint olvassuk – kakasok jelzik a felkeltét.

A rímek aztán idéznek forró nyarat, szüretidőre köszönő őszt, szeles télelőt, s közelgő karácsonyt. Aztán megint jönnek a januári jégcsapok, erdőben áll a farsangi bál, s újra virágot hoz a tavasz. Ehhez a vidám tallózáshoz foghatnak a gyermekek krétát, színes ceruzát vagy ecsetet, hogy kiszínezzék a rajzokat.


Kanizsa József a gyermekeket számos mesekönyvvel örvendeztette már meg, zalai természeti környezetek élővilágának megszemélyesítésével. Ilyen volt a Sántalábú vadkacsa történetének sorozta, a Csendvarázs, a Keszthelyen ugyancsak nemrég bemutatott Cinkehívogató.

A Napkerék lapok forgatói beleélhetik magukat a hónapok, az évszakok szépségeibe a versolvasás, az alkotás örömeivel együtt. Az év minden hónapjához egy kifesthető illusztráció tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!