Hírek

2011.05.04. 06:39

Smink az Amazonon: molinó takarja a romokat

Jótékonyan takarja a romos épület jelentős részét az a hatalmas molinó, mely egyben megmutatja, milyen lesz majd Keszthelyen az egykori Amazon szálló, ha végre felújítják.

Sámel József

Évek óta áll romjaiban, Keszthely frekventált helyén a több száz esztendős patinás épület, melynek kinézetére, városkép romboló hatására sokan panaszkodnak. Megjegyzést tettek és tesznek rá a vendégek, de a turisztikai szemlék alkalmával is minden esetben elhangzott: a szégyenfoltnak számító Amazon rekonstrukciója egyszerűen nem várhat tovább. Az épület a Helikon Kastélymúzeum kezelésében van, a rekonstrukciós tervek pedig már évekkel ezelőtt elkészültek. Pályázati pénz is rendelkezésükre állt volna a felújításra, ám az önerő hiánya megakadályozta a kezdést.


- Tisztában vagyok vele, hogy a molinó csak némiképp enyhít a problémákon, azt kimondottan a városkép miatt helyeztük az eredetileg copf stílusú épületre. A rajta látható - az 1790-es évek állapotát mutató - kép pedig pontosan mutatja, milyen is lesz majd, ha elkészül - fogalmazott dr. Czoma László igazgató, elárulva: a molinó félmillió forintba került, az összeget szíve szerint inkább a felújításra fordította volna. - De szerettük volna, ha mindenki látja: komolyan foglalkozunk az Amazon szálló jövőjével, felújításával.

Az épületet és a szomszédos, egykori lóváltó állomást egy projektben kívánják rendbe tenni. A beruházáshoz szükséges összeg megközelíti a nyolcszázmillió forintot.

- A rekonstrukciós programra 650 millió forintos nevesített támogatást kaptunk, ám a 115 milliós önerő előteremtésével nem sikerült megbirkóznunk. Nem segített senki, magunkra maradtunk e tekintetben - folytatta az igazgató. - Pedig ha rendelkezésünkre állt volna az önerő, nagy eséllyel nekiláthattunk volna a munkálatoknak. Amit tehettünk, s tehetünk, pályáztunk és pályázunk. Júniusban lesz kiírás, azon szeretnénk részt venni, s természetesen nyerni. Ha sikerül, 2013-ban már tudja fogadni a vendégeket az egykori szálló.

- S ha mégsem? - kérdeztük dr. Czoma Lászlótól.

- Csak azt tudom mondani, hogy bízom a pályázatban, s abban, hogy a kiírók látják a rekonstrukció szükségességét - válaszolta, hozzáfűzve: a beruházás indításáig csak karbantartási munkálatokat végeznek az épületen.


Szép tervek
Az Amazonban muzsikus kurzusház, információs központ kap helyet, s az igazgató a nagy bálterembe szeretné költöztetni a városban nemrég megszűnt Mikus galériát. Terveznek történelmi magyar konyhát, mely elsősorban a balatoni tájjellegű ételeket mutatja majd be, s kuriózumként kialakítanak fűszerkertet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!