Hírek

2011.05.05. 18:00

Katasztrófa a belvárosban

Árvíz elleni nyúlgátat építeni az egerszegi Dísz téren, ilyet úgyse látott még senki, a puttonyfecskendővel bohócfejre célzó fiatalok is érdekes látványt mutattak a járókelőknek. Csütörtökön ugyanis a belvárosban rendezték meg katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjét.

Arany Gábor

  - A hírekben általában akkor kerülünk be,  ha menteni kell, ha katasztrófa következményeit kell felszámolni. Szerettük volna most az embereknek megmutatni, hogy igyekszünk már a gyerekeket játékosan felkészíteni arra az esetre, ha bekövetkezik a baj   - indokolta helyszínválasztást Wéber Antal tűzoltóezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

 Az első katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt megyénkben 1996-ban a nagykutasi futballpályán tartották meg, árulta el a szervezők egyike, Kemény József, a polgárvédelmi szövetség megyei vezetője, és azóta minden évben sort kerítettek rá, megmozgatva több száz gyereket a megyében.

 

Ez alkalommal  A tudás életet menthet jelmondatú verseny zalai döntőjében négy felsőtagozatos általános és négy 9-11. évfolyamos középiskolás csapat mérte össze magát a kilenc állomásból, tehát kilenc különböző feladatból álló pályán. A magyarok mellett -  a korábbi évekhez hasonlóan - ott versenyeztek a Csáktornyáról érkezett horvát diákok és a szlovéniai Göntérháza két tannyelvű iskolájának csapata is.
 
Szlovéniában sem a kötelező iskolai anyag része a polgári védelmi ismeret, tudtuk meg Martin Smodictól. A muraszombati védelmi és mentési kirendeltség vezetője elmondta, náluk az általános iskola utolsó, kilencedik évfolyamában fakultatívként választható ez a tárgy. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többiek nem sajátítják el ezeket az ismereteket. Az intézményekben ugyanis évente tartanak kiürítési gyakorlatokat, rendszeresen szerveznek versenyeket és részt vesznek a szomszédos országok viadalain is, nemrég Vasváron jártak, előtte pedig Ausztriában.

A megméretésben a csonkahegyháti Gárdonyi Géza Általános Iskola és a nagykanizsai Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola csapata bizonyult a legjobbnak. k vehetnek részt az országos döntőn, amelyet május 13-14-én Nagykőrösön rendeznek.



Sikeres zalai diákok dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!