Hírek

2011.05.13. 17:51

Egymilliós renoválás: Gizike újra szép lett

Minél idősebb egy hölgy, annál több csinosításra van szüksége, hogy régi fényében tündököljön. Különösen igaz ez akkor, ha az illető jövőre betölti a 120. életévét...

Horváth Viktória

Péntek délután ünnepélyesen is felavatták a zalaegerszegi vasútállomás előtt álló gőzmozdonyt, amelyet közel egyéves renoválással hoztak helyre.

- Hála ennek a majdnem 120 éves vonatnak, láthatják az erre járók, honnan hová jutott el mára a magyar vasút - mondta el dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki felavatta Gizikét, s további megőrzése a Szent László utcai ovisokra bízta még legalább 119 évre. - Közel negyven hasonló korú és állapotú mozdony felújítása van folyamatban az országban, célunk, hogy ezeket is megőrizzük az utókornak. Ebben a társaságban Gizike biztosan szépségdíjas lenne...


1978 óta áll mai helyén a gőzmozdony, akit csak Gizikének neveznek. Sajnos azóta vandálok és hajléktalanok is bántották, így nemcsak kopott és csúnya, de még balesetveszélyes is volt. Hála a felújításnak, újra régi fényében tündökölhet. Korábban a helyi vasutasok gondoskodtak róla, ezúttal társadalmi összefogásban szépült meg a hölgy.

Már régóta tervezték a felújítást, a mozdony egyébként a Közlekedési Múzeumboz tartozik, a renoválást a MÁV Zrt. pályavasúti üzletága és a Rail Cargo Hungária együttesen kezdeményezte. A társadalmi munkán túl vasútfejlesztést végző cégekkel végeztették el a szaktudást igénylő munkát. Először kitakarították, eltávolították a menthetetlen részeket, lecsiszolták a régi festékrétegeket, ezután újramázolták az egészet. Éjszakai kivilágítást is kapott.


További információk:
- Gizike valódi neve 377-503 típusú gőzmozdony
- 1892-ben gyártották, tehát jövőre lesz 120 éves a kisasszony
- 1930-tól már a zalai síneket koptatta, ha nem is nagy sebességgel, de megbízhatóan
- Főleg a Rédics-Zalaegerszeg-Zalalövő útvonalon járt a gőzmozdony
- Először 1978-ban újították fel a zalaegerszegi fűtőház és a Volán dolgozói
- Egymillió forintból újult meg ismét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!