Hírek

2011.04.06. 16:57

Virágzik a védett kockásliliom

A korábbi évekhez viszonyítva idén több kockás kotuliliom virágzik a megyében, ám az egyes területeken igen eltérőek a tapasztalatok. A növény ezúttal alkalmazkodott a szakirodalomhoz, azaz április elején virágzott tömegesen.

Gyuricza Ferenc


A lenti parkerdőben idén tavasszal rengeteg a helyiek által gyakran kakukkvirágként emlegetett kockás kotuliliom. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, Lelkes András szerint mindez a tavalyi csapadékosabb időjárásnak köszönhető, a védett növénynek ugyanis nagy a nedvességigénye. Azt, hogy a virág fejlődésének milyen jót tett a sokéves átlagot meghaladó csapadékmennyiség, az erdős területeken lehet leginkább lemérni, hiszen a rétekről egyes helyeken egyre inkább visszaszorulóban van.


- A kockás kotuliliomnak Zalában két nagyobb termőterületét ismerjük - mondta a szakember. - Az egyik a Zala-völgyében, Zalaegerszegtől egészen Zalaszentgrótig húzódik, míg a másik a Kerka-patak környékén található, a Vas megyei határtól, azaz Magyarföldtől Tornyiszentmiklós vonaláig. Ez utóbbihoz a Hetés területét is hozzávehetjük.

A természetvédelmi őr hozzátette: a kotuliliom számára az éghajlati-időjárási változások mellett a gazdálkodás jelenti a legnagyobb veszélyt. Egy rossz időben végzett rétboronálás nagyon sokat árthat a populáció fejlődésének, minthogy erre többször is volt példa az elmúlt egy évtizedben.

 

- Közismert tény, hogy a kockás kotuliliom a hagymáról szaporodó növények közé tartozik - folytatta Lelkes András. -Ez csak részben igaz, ugyanis a generatív, tehát magról történő szaporodás nélkül az adott populáció elsatnyul, hiszen a genetikai megújulás nélkülözhetetlen. Ha leboronálják, és nem hoz termést, az olyan, mintha egy állatfaj esetében egy adott évi szaporulat teljesen elpusztulna.

A természetvédelmi szakember szerint erre azért kell most a figyelmet különösen felhívni, mert a növény virágzása az utóbbi évekhez viszonyítva később történik. Ugyan a szakirodalom szerint ennek időszaka április eleje – azaz a növény most „figyelembe vette” a botanikusok véleményét -, ám az elmúlt egy évtized tapasztalatai szerint általában már valamelyest előbb, március közepétől elindul a folyamat, s a hónap végére be is fejeződik.

- Ez évben arra kell számítani, hogy a szokottnál gyorsabban elvirágzik a növény, különösen akkor, ha visszatér a meleg - zárta Lelkes András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!