Hírek

2011.04.13. 06:15

Tiltakozás: aláírást gyűjtenek az iskoláért

Aláírásokat gyűjtenek Nagykanizsán a helyi közgyűlés múlt héten bejelentett iskola-összevonási programja ellen. Eddig már több mint ezer aláírás összegyűlt a tiltakozó íveken.

Szalabán Attila

A terv része a Cserháti Sándor SZKI és az eleve két iskolából keletkezett Zsigmondy-Széchenyi SZKI összevonása is - az elsőként említett intézmény tanárai, diákjai és a szülők körében komoly felháborodást keltett a döntés, s ennek bizonyításául írták alá az íveket.

- A középiskolák esetében semmilyen kényszer nincs az összevonásra, hiszen mindegyikben több diák tanul jelenleg, mint amennyire tervezték - hangsúlyozta a Cserháti SZKI-ban működő közalkalmazotti tanács elnöke, Horváth Zsolt. - Ésszerű, szakmai vagy gazdasági indokát nem látjuk a döntésnek, ellenben annál több veszélyét. Az ilyen jellegű összevonásoknak ugyanis mindig a jobb intézmény látta kárát: annak idején, amikor a Zsigmondyt és a Winklert összevonták, utóbbi eltűnt. Amikor pedig ezt hozzácsatolták a Széchenyihez, ismét a magasabb minőséget produkáló iskolarész kezdett el sorvadni.

A cserhátisok állítják: összevonásuk a Zsigmondy- Széchenyi SZKI-val gyakorlatilag egyet jelent nagy múltú intézményük elsorvasztásával. Szerintük ez egyértelműen kiolvasható a közgyűlés által elfogadott előterjesztés intézkedési tervéből, melyből elsősorban azt kifogásolják, hogy az egyik intézmény elsorvasztását, a tanítás egy helyre történő koncentrálását - magyarán a cseris tanulók integrálását a Zsigmondy- Széchenyi Hunyadi utcai komplexumába -, majd a felszabaduló épületek eladását is előrevetíti.

- A Pedagógus Szakszervezet részéről jövő hét csütörtökre bejelentkeztünk Cseresnyés Péter polgármester úrhoz, akivel érdemben szeretnénk tárgyalni - jelezte Rábavölgyi Attila, a Pedagógus Szakszervezet területi vezetője. - Addig pedig gyűjtjük az információkat, mivel jelenleg meglehetősen kevés anyag áll a rendelkezésünkre, melyből következtetéseket lehetne levonni.

- Hallottam az aláírásgyűjtésről, csodálkozom rajt, hiszen az elhatározott összevonások kizárólag az intézmények vezetői szintjét érintik - jelezte Bene Csaba, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője, a Zsigmondy-Széchenyi SZKI igazgatója. - Tudomásul kell venni, hogy a kialakult helyzetben mindenképpen lépnünk kellett, és szerintem testületünk a különböző lehetőségek közül a leghumánusabb változatot választotta.


Szülôk is aláírták
A Cserháti Sándor SZKI sportcsarnokábankedden késô délután rendkívüli szülői értekezletet is tartottak, melyet az iskola-összevonási döntés kapcsán hívtak össze. Az értekezleten rengeteg szülô aláírta a tiltakozó íveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!