Hírek

2011.04.21. 06:19

Növényes parti rézsű és egyszerű védőmű

A nemrég elkezdett rekonstrukciós munkálatok elkészültével a hévízi gyógytavat fele-fele részben növényes parti rézsű, illetve egyszerű védőmű veszi majd körül.

Horányi Árpád

A teljes egészében pályázati támogatással finanszírozott mintegy 230 millió forintos beruházásról tegnap az építtetők és a kivitelezők képviselői tartottak sajtótájékoztatót. Az építési területen Papp Gábor polgármester és dr. Kvarda Attila, a kórházi kft. igazgatója vezetésével került sor helyszíni bejárásra.

A műszaki munkálatokról Juhász János, a gyógyintézmény beruházási osztályvezetője többek között elmondta, hogy a partszakasz kétféle technológiával kap védelmet: az elkorhadt szádfalat 458 méter hosszban teljesen kiváltják rézsűs növénytakaróval, 515 méteren pedig újonnan elhelyezett vörösfenyő cölöpökre erősített egyszerű védőművet építenek a mederfal elé.


Mindez elősegíti a szabad tőzegbemosódást, erősödik a tó és a lápréteg közötti kapcsolat, a csapadékvíz a környezeti felszínről nem tud közvetlenül bemosódni. Ezáltal hosszú távon biztosítottá válik a tó élőhelyi védelme.

A munkálatok júniusban fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!