Hírek

2011.04.23. 06:13

Megújul Zalaszentgrót belvárosa

Ha csak töredéke valósul meg az önkormányzat 2011- 2014 közötti időszakra szóló gazdasági programjából, Zalaszentgrót már akkor is sokat fejlődik.

MTI

Elmúlt ülésén fogadta el a tervezetet a képviselő-testület, melyben kiemelt helyen szerepelnek a már megkezdett beruházások, így a Szabadság tér rekonstrukciója, s az általános iskola korszerűsítése.

A belváros háromszázmillió forintos beruházással újul meg. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program társfinanszírozásával megvalósuló beruházásból a 239 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé az önrészt az önkormányzat és konzorciumi partnere, a Grót-Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. adja.  A várhatóan 2011 decemberére befejeződő átalakítások révén elvégzik a Szabadság tér és közvetlen környezetének rekonstrukcióját. Foghíjbeépítéssel hoznak létre egy új épületet, amelyben a közösségi funkciók mellett turisztikai, kulturális információs iroda és rendezvénytér kap helyet. Rendezik a piacteret, ezzel a gazdasági, kereskedelmi szerepkört erősítik, megteremtve a városi piac működéséhez szükséges infrastrukturális feltételeket.

A program szerint a fiatalok letelepedése érdekében gyorsítani kell a Május 1. utca mögötti lakótelkek kialakítását, az ipartelepen pedig a közművesítés jelent feladatot. A környezetvédelem kiemelt fontosságú, ahogy a körzetközponti szerep tartása, erősítése. Szeretnék folytatni a térfigyelőrendszer kiépítését, kerékpárutat építenének a termálfürdőhöz, annak környezetét, a horgásztavak menti területeket rekultiválnák. Utak, járdák, játszóterek felújítását tervezik, segíteni kívánják a részönkormányzatok fejlődését, s újra kezdeményezni kívánják a rendőrőrs kapitánysággá való fejlesztését.

Az oktatás külön fejezetet kapott a gazdasági programban. Kiemelik, a Csányi–Zrínyi Általános Iskola felújításával együtt át kell szervezni a város közoktatási intézményrendszerét. Ennek során döntést kell hozni a középfokú oktatás jövőjéről, a város teherbíró képessége szerint vállalni kell az érettségit adó intézmény működtetését - áll a programban. Fontosnak tartják a művészeti oktatás megtartását, s a rászoruló diákok támogatását.

Az egészségüggyel kapcsolatosan a járóbeteg szakrendelések betegforgalmának figyelemmel kísérését fogalmazták meg, hozzátéve, hogy a ciklus során az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egészségügyi felvilágosító munkára, a prevencióra, mégpedig minden korosztály tekintetében. Kiemelték: a város a jövőben is támogatja a sportot, előnyt élveznek azok az egyesületek, melyek országos, illetve nemzetközi versenyeken képviselik Zalaszentgrótot. Az ifjúságot minél nagyobb számban szeretnék bevonni a sportéletbe.

A gazdasági program mellékleteként elkészült a „Zalaszentgrót Város Fejlesztési Stratégiája” című tanulmány, mely részletesen meghatározza a fejlesztés irányait, a megvalósíthatóság lépéseit.

A turisztika is helyet kapott a gazdasági programban. Cél a rendezvények bővítése, szerepel a tervekben, hogy a város megjelenjen az idegenforgalmi kiállításokon. Térképet, információs táblákat, kiadványokat szeretnének készíttetni, s támogatni kívánják egy turisztikai iroda létrehozását.

 Turizmus dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!