Hírek

2011.03.22. 10:36

Megnyílt a felújított főposta Zalaegerszegen (képgalériával)

Visszaköltözött a főposta a régi helyére, a Széchenyi térre. A több mint 300 millió forintos beruházással felújított postahivatalnak hétfőn tartották az avatóünnepségét.

Szabó Judit

Közel másfél év elteltével vehették  birtokba az ügyfelek újból  a zalaegerszegi főpostát, amelynek  tavaly szeptemberben kezdődött a felújítása. A  hivatal azonban már jóval előbb, 2009 novemberében átköltözött a Rákóczi úti ideiglenes helyére, mert úgy volt, hogy korábban elindul a beruházás. Az eredeti terveket a közbeszerzés elhúzódása és a kormányváltást követő postai vezetőcsere írta felül, így végül tavaly ősszel láthattak hozzá az 1924-ben épült főposta nemrég befejeződött rekonstrukciójához. Az átalakítást az indokolta, hogy az ügyféltér nem felelt meg a kor követelményeinek, különösen az ajánlott küldemények átvételére szolgáló helyiség volt zsúfolt és levegőtlen. Nyomós érvnek számított az is, hogy már nem tűrt halasztást az épület akadálymentesítése.


Ezt a feladatot lifttel oldották meg, amely a posta új, Széchenyi tér felőli főbejáratánál kapott helyet. A főbejáratot a múlt század húszas éveiben is itt, a nyugati homlokzaton alakították ki, később került át az épület sarkára, ahová a mostani beruházás során kívülről megközelíthető postafiókokat helyeztek.

A belső térben szembetűnő változás, hogy nem üvegfal mögött, hanem nyitott pultoknál zajlik az ügyintézés, és sorban állás helyett sorszámot kell húzniuk az ügyfeleknek. A rekonstrukció csaknem háromszáztizenkét millió forintba került. A kivitelező a veszprémi Vemévszer Kft. volt, a terveket a pécsi Széll Művek Kft. készítette.

Az avatóünnepségen Gulyás Ernő, a Magyar Posta soproni területi igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Schmidt Pál, a zrt. vezérigazgatója fejezte ki örömét, hogy elkészült a rekonstrukció.

Gyutai Csaba
, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az 1526 óta működő magyar posta jelentős értéket képvisel a hazai gazdaságban, és szép jövő előtt áll. A polgármester megemlítette, hogy Zalaegerszegen a közelmúltban több postai beruházás zajlott: Landorhegyen új hivatal épült, Kaszaházán pedig kézbesítőközpontot alakítottak ki. Ezeket a fejlesztéseket koronázta meg a hétfőn avatott beruházás, összegezett. Végül elmondta, hogy az önkormányzat a posta egyik legnagyobb zalaegerszegi ügyfele, s elégedett a szolgáltatásaival.

Az ünnepség végén Gyutai Csaba és Schmidt Pál aláírta az épületet ábrázoló, ez alkalomra készült képeslapot, amelyet elküldtek a Bélyegmúzeumnak és a Postamúzeumnak, Nemes Margit hivatalvezető pedig átvette a főposta kulcsát.


Schmidt Pált, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatóját az ünnepség után arról kérdeztük, folytatódik-e a falvakban bezárt kisposták újranyitásának programja. A szándék továbbra is él, az anyagi lehetőségek azonban korlátozottak, jelezte a vezérigazgató, hozzátéve, hogy konkrét települést nem tud megnevezni, ahol a közeljövőben újra kinyitna a hivatal. A postai szolgáltatások állami monopóliumának 2013 eleji megszűnéséről elmondta: készülnek a versenyre, többek között új termékek bevezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!