Hírek

2011.03.09. 16:16

Bödeházai polgármester-választás: továbbra sem jogerős az eredmény

A helyi választási bizottság azután sem találta jogosnak a február 27-i bödeházai polgármester-választás eredménye elleni kifogást, hogy vasárnap a bíróság érdemi felülvizsgálatra küldte vissza a beadványt. Ezt a döntést szintén meg lehet fellebbezni, de már a Zala megyei területi választási bizottságnál.

MTI

    
 Először ősszel próbálkoztak a zalai teleülésen, ekkor szavazategyenlőség alakult ki a két jelölt között, ami miatt január 9-én új választást írtak ki, ám az eredményt érvénytelenítették, mert időközben ugrásszerűen megnőtt a lakcímbejelentések száma. (A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított Bödeházán, a vizsgálat még nem zárult le.) Február 6-án újra voksolt a lakosság, ám az ekkor született eredmény sem lett érvényes, s un. fiktiválási eljárás indult, mely azt hivatott kideríteni, ki az, aki ténylegesen, életvitelszerűen a faluban lakik. Az időközben lezárult eljárás során egyetlen személy lakcímét sem érvénytelenítették. Február 27-én a harmadik megismételt választást tartották, ekkor két független jelölt közül az eddig is a települést irányító Büki Lászlót szavazták meg polgármesternek. Büki László 33, Káldi Lászlóné pedig 29 szavazatot kapott, a névjegyzékben szereplő 66 lakos közül 62-en adták le voksukat. Az eredmény ellen kifogást emeltek, a benyújtó azt sérelmezte, hogy február 27-én a korábbinál is több olyan személy szavazott, aki az újonnan megválasztott polgármester lakásába volt bejelentve. Álláspontja szerint ez jelenősen befolyásolta a választás eredményét, és hivatkozott arra, hogy a korábbi - azóta lemondott - helyi választási bizottság február 6-án ugyancsak emiatt semmisítette meg az időközi választás eredményét.

Az emelt kifogást vasárnap tárgyalta a Zala Megyei Bíróság, mely  végzésével visszaküldte a helyi választási bizottsághoz azt a beadványt, amelyet a helyi és a területi választási bizottság is elutasított a február 27-i polgármester-választás kapcsán.
   
Bartalné Mentes Judit, a bíróság helyettes szóvivője akkor közölte: a bíróság azt állapította meg, hogy a helyi és a területi választási bizottság is tévesen ítélte meg a voksolás eredményével kapcsolatos beadványt, mert fellebbezésnek vették, holott az kifogásnak minősül. A kifogást pedig érdemben kellett volna vizsgálnia mindkét testületnek. A bíróság indoklása szerint a beadvány benyújtója ugyanazt sérelmezte, mint az egy hónappal korábbi esetnél, azaz meglátása szerint a választás tisztasága sérülhetett a zalai településen, mert többen szavaztak olyanok, akik életvitelszerűen nem élnek a faluban.
    
 Furján Lajosné, a helyi választási bizottság elböke azt mondta: kedd este a kisközség választási bizottsága elé került újból - az egyébként az alulmaradt ellenjelölt által benyújtott - kifogás, de ismét elutasították. Az indoklás változatlan, mert megítélésük szerint a kifogás nem tartalmazta azt a pontosan megnevezett, vélelmezett jogszabálysértést, ami alapot adhat a felülvizsgálatra.
   
Ezt a döntést szintén meg lehet fellebbezni, de már a Zala megyei területi választási bizottságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!