Hírek

2011.03.14. 05:58

Békakerítés Gébártnál

Bár az urbanizált világban a természet egyre inkább visszaszorul, még ma is az a helyzet, hogy ha az ember épít valamit, azzal zavart kelt az élővilágban. Például a békák is sokat tudnának mesélni erről.

Varga Andor

Sok évvel ezelőtt, a 76-os főút zalacsányi szakaszán jelentek meg először békamentő zöldek, akik vödörben cipelték át az úton az állatokat, tavasszal a tó, kicsit később pedig az erdő felé. A pluszmunkát az adta nekik, hogy az aszfaltcsík elvágta azt az utat, amelyen a hüllők a telelő és a szaporodó hely között jártak, az állatok állománya pedig fogyni kezdett: részint nem születtek utódok, ráadásul az autók kerekei alatt rengeteg bátor béka pusztult el. Zalacsányban a helyi iskolások részvételével azóta is évről évre zajlik a mentés - de vannak új utak és új helyszínek is.

A 76-os pár éve megépült zalaegerszegi elkerülőjén, a Gébárti-tó fölött a múlt héten készült el a fóliakerítés. Példás (vagy példátlan...) összefogás keretében ráadásul. A programot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezte, az Ipoly-Hanság igazgatóság a fóliát adta, a Fehér Holló és a Domberdő civil szervezetek tevőlegesen segítettek, sőt, közmunkásokat küldve még a megyeszékhelyi önkormányzat is hozzájárult a sikerhez.

- Az erdő és a tó között itt is nagy a békaforgalom, s az út alatt hiába épült áteresz a pataknak, a békák nem arra mennek, hanem toronyiránt, a száguldó járművek kerekei alá - vázolta a helyzetet Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki igazgatóság munkatársa. - Reméljük, a felépített kerítésekkel rá tudjuk venni őket a biztonságos vízi útra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!