Hírek

2011.02.11. 06:55

Turizmus: a támogatás helyett a terheket növelik

A turizmusban érdekelteket sújtó túlzó szabályozás ellen kíván felszólalni a közeljövőben Zakó László országgyűlési képviselő, aki szerint a vendéglátóegységek minősítését egyszerűen és olcsón kellene megoldani.

Szalabán Attila

A jobbikos honatya - az országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke - úgy véli: a turisztikai ágazat szereplői nagy többségét sértik azok a szabályok, melyek a közeljövőben lépnek érvénybe. Ezek között kiemeli a szállásadók minősítésének kérdését.

- Hosszan lehet sorolni, miként kívánják a minősítéseket megoldani a jövőben: a hoteleket csillagokkal, a vendégházakat és apartmanokat koronákkal, az üdülőházakat római számokkal, a falusi szálláshelyeket pedig például napraforgókkal jelölnék meg - magyarázta Zakó László. - A három-öt évig terjedő időtartamra szóló minősítésért 30-250 ezer forint közötti összeget kellene fizetni. A minősítést pedig ezzel a feladattal megbízott szervezetek végeznék el.


Az országgyűlési képviselő szerint az eddigi gyakorlat - melyben a települések jegyzői, tehát felesküdt közszolgák játszották a főszerepet - lényegesen egyszerűbb és olcsóbb volt, mint a jövőbeni. A változás szerinte szinte kizárólag csak a minősítésekkel megbízott szervezeteknek hoz majd óriási hasznot, a turisztikai cégeket, egyéni vállalkozókat, falusi szállásadókat ellenben komoly mértékben sújtja.

- A szállodák amúgy is szenvednek az ingatlanadótól, az idegenforgalmi adótól, de más jogcímeken is komoly összegeket kell kifizetniük - tette hozzá az országgyűlési képviselő. - Amennyiben tényleg igaz, hogy a turizmust kiemelt nemzetgazdasági ágazatnak tekintjük, nem növelni kell a terheit, hanem támogatni. Egységes, egyszerű és olcsó megoldást kell kidolgozni a minősítések ügyére, nem érvénybe léptetni egy az Európai Uniónak tulajdonított jogszabályt, mely feleslegesen, rengeteg cég működését nehezítheti meg.


Kapcsolódó dossziénk: 
Turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!