Hírek

2011.02.16. 07:13

Szűkösen, de jut

Alapvető elvárás a takarékos gazdálkodás - ez a mondat többször is elhangzott azon a soron kívüli testületi ülésen, amelyen a város költségvetési rendeletét vitatták meg a képviselők Lentiben. A büdzsé az önkormányzatnak és intézményeinek is szűk mozgásteret biztosít.

Gyuricza Ferenc

 Ahogy az várható volt, a vita során a többségi frakció tagjai a rendelettervezet előnyeit emelték ki. Árkovicsné Pezzetta Claudia, az ügyrendi és kulturális bizottság elnöke szerint pozitívumnak tekinthető, hogy nem csökkent a sportra szánt pénz, megmarad az 500 ezer forintos ifjúsági alap, továbbra is ingyen biztosítják az általános iskola 1-6. évfolyamán a tankönyveket, s a városrészekből bejáró tanulók buszbérletét is az önkormányzat fizeti. Utalt arra is, hogy létszámleépítéssel nem számolnak - sőt, az óvodában egy pályázati program vonzataként két fős bővülés várható -, a negyvenéves munkaviszony után a nők esetében kérhető nyugdíjkedvezmény miatt azonban vélhetően lesz fluktuáció az intézményeknél.

 

 

 

 

 

Dr. Fekete Zoltán képviselő szerint Lentiben régen történtek olyan jellegű fejlesztések, mint amilyenek a mostani városvezetésnek köszönhetőek. Az egészségügyben egy határozott koncepció szerint történt az ellátás fejlesztése, mely során hamarosan befejeződik a rendelőintézet nyugat-európai szintű felújítására, illetve ahhoz kapcsolódóan a fogyatékosok nappali ellátását biztosító új szárny kialakítása. Megemlítette a polgármesteri hivatalnál várható beruházást, a két általános iskola hamarosan kezdődő informatikai fejlesztését, a városközponti rehabilitációt is - utóbbit csodának nevezve. A megyei közgyűlés mintegy 200 millió forintos támogatást nyújtott a fürdő és a rendelőintézet felújításához. Az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság elnöke, Gáspár Lívia a városrészek három-, illetve négymillió forintos önállóan felhasználható keretét, illetve a lakáshoz jutás támogatására szánt ötmillió forintot emelte ki.

Az ülésen módosító javaslatokkal egyedül az ellenzéki Kollár Gyula állt elő. Kérte a képviselői tiszteletdíjak tavaly ősszel megemelt összegének korábbi szintre való visszaállítását, az újságkiadás támogatására szánt közel 2,5 millió forint felére csökkentését, illetve a városi televízió 8,7 millió forintos támogatásának megkurtítását 3 és fél millió forinttal. Az így megtakarított mintegy tízmillió forinttal a hiányt csökkentette volna, ám javaslatait a többi képviselő nem támogatta.

 

 

 

 

.● A költségvetés főösszege 3 milliárd 98 millió 454 ezer forint
● A 2011. évi költségvetési bevételek és kiadások különbözete 249 millió 204 ezer forint. A működési célú pénzmaradványt számítva a működési hiány 42 millió 120 ezer forint
● A személyi juttatások és közterheik várható összege 959 millió forint, dologi kiadásokra 724 millió forintot terveznek
● A működési célú pénzeszközátadás, speciális támogatás és támogatásértékű működési kiadás együttes értéke 159 millió forint
● Az önkormányzat adósságállománya 1 milliárd 097 millió 289 ezer forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!