Hírek

2011.02.17. 18:09

Nyílt nap az Infocentrumban: szimbiózisban a gazdasággal

Az oktatás és a vállalati szféra kapcsolatának erősítését szolgálta a csütörtöki, ipari, vállalati nyílt nap, melyet negyedik alkalommal rendeztek meg Zalaegerszegen.

Sinkovics Eta

Az Infocentrumban tartott  fórumon a vállalatok, cégek képviselői találkoztak a zalaegerszegi műszaki felsőoktatásban  mechatronikai mérnöki BSc-képzésben résztvevő hallgatókkal. A BME által 2002-ben indított műszaki képzés mára a Nyugat-magyarországi Egyetemhez került, a mostani elsősöket már ők iskolázták be.

Prof. dr. Varga Mihály intézetigazgató, egyetemi tanár bevezetőjében újdonságként említette, hogy ezúttal a cégek képviselői mellett a hallgatók is bemutatják tevékenységüket. A találkozó céljaként kiemelte az oktatás és az ipari szféra kapcsolatának erősítését, s annak fontosságát, hogy a térség fejlődésével minél több képzett szakembert tudjanak kibocsátani.

- A város, a térség jövője szempontjából stratégiai kérdés, hogy Zalaegerszegen minőségi oktatás valósuljon meg - hangsúlyozta köszöntőjében Gyutai Csaba polgármester. Hozzátette, induláskor nemcsak a hiánypótlás volt a műszaki képzés célja, hanem az itt működő vállalkozói szektor igényeinek kielégítése. Kiemelte, az eltelt évek bizonyították, jó döntés született, a végzett fiatalok megtalálták a helyüket az iparban. Arra is kitért, azokra az iparágakra kell építeni a jövőt  mint a gépipar és a hozzá kapcsolódó egyéb szektorok , amelyek jelenleg is meghatározóak a térségben.

Lang János, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány elnöke a gazdaság, az ipar szereplőinek és a hallgatók találkozásának fontosságát hangsúlyozta. S mint a Flextronics International Kft. zalaegerszegi gyárigazgatója a későbbiekben, más cégek képviselőihez (köztük a General Electric, 3B Hungária Kft., General Motors Power Train Kft., Pylon 94 Kft.) hasonlóan, az egyetemmel való kapcsolatukról, tapasztalataikról is szólt.

Dr. Németh Árpád képzési igazgató, egyetemi főtanácsadó a vidéki felsőoktatási intézmények legfontosabb feladataként a gyakorlatorientált képzést jelölte meg.

A fórumon néhány hallgató bemutatta TDK-, illetve szakdolgozatát, melyek közt a lámpafejgyártás folyamata éppúgy szerepelt, mint a luxusautókhoz tervezett könyöktámasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!