Hírek

2011.02.01. 16:38

Néma sikoly: egy 12 hetes magzat már érzékeli a fájdalmat

Timi 16 éves. Koránál jóval idősebbnek tűnik első látásra. Szakiskolába jár, még nem biztos benne, hogy be tudja fejezni ezt a tanévet. Timi ugyanis terhes. A megyei kórház nőgyógyászatán találkoztunk vele.

Horváth Viktória

 

- Nem védekeztünk, meg sem fordult a fejemben, ebből baj is lehet, már korábban is csináltuk, de akkor nem volt gond  - mondta lesütött szemekkel, miközben  nagy hasán összehúzta a kardigánt.  - Az volt a legnehezebb, hogy el kellett mondani anyuéknak. Egy percig sem gondolkodtam, megtartom-e a babát vagy sem. A párom is támogat, ő is  iskolába jár még. Legalább ő tudja befejezni, ha én már nem.
 Timi esete nem egyedülálló. Sok fiatalkorú kismama van, s köztük olyanok, akik inkább az abortusz mellett döntenek. Riasztó adat: évente Magyarországon 40-50 ezer ilyen beavatkozást végeznek el nőkön.
A téma sajnos aktuális: nemrég egy fiatal lány halott csecsemőjét a szekrényében találták meg.

Míg 2010-ben 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre abortuszra, a jövő évi országos költségvetés tervezetében 500 millió forint szerepel, ezzel a második helyen van az Országos Egészségpénztár által támogatott műtétek listáján. Nem örvendetes adat. Ám az sem, hogy a jövő évi költségvetésben erre a műtétre mindössze harmadannyi pénzt különít el a kormány, mint a korábbi években. Nem tiltják az abortuszt, csupán pénzt nem adnak rá?

 

- A magzat védelme és a terhesség-megszakítás megelőzése összetett társadalmi-gazdasági feladat és felelősség, amelyben kiemelt szerepe van a Családvédelmi Szolgálatoknak is - bocsátotta előre Tóth Lenke, a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei vezető védőnője. - Az állami családvédelmi szolgálat végzi a tanácsadást, válsághelyzet esetén segítséget ad annak feloldásában. A védőnő, lehetőleg az apa jelenlétében, a magzat megtartása érdekében tájékoztatja a terhes nőt és jogszabály előírása esetén a törvényes képviselőt a gyermekvállalás helyetti lehetőségekről, illetve abortusz esetén a következményekről. Szóba jöhet például az örökbeadás, egészségügyi intézményeknél inkubátorban történő elhelyezés lehetősége, állami támogatások és a terhesség- megszakítás esetleges hatásai.

 Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Ennek fennállását az állapotos nő, illetve cselekvőképtelensége esetén törvényes képviselője a kérelem aláírásával igazolja.

A Családvédelmi Szolgálat védőnője a második tanácsadást követően rögzíti írásban a terhesség-megszakítás iránti kérelmet, melyet a kérelmező, illetőleg -lehetőség szerint - a magzat apja is aláír. A védőnő számára a magzat és az anya joga és egészsége egyaránt fontos és tiszteletet érdemel, nyomást semmiképp nem gyakorolhat. Nem hozhat senkit olyan helyzetbe, amely meghasonlásba vinné önmagával, vagy összeegyeztethetetlen valamely lényeges meggyőződésével.

- Minden eset egyedi probléma, emberi életeket változtat meg - folytatta a védőnő. - Nem tartjuk etikusnak, hogy az egyes esetek súlyosságát minősítsük. Az abortusz teljes térítési díja jelenleg 28 920 forint. Nem kell a terhesség-megszakításért fizetni szociális intézményben lakó személynek, átmeneti gondozásban részesülő, valamint átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorúnak, továbbá utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttnek. A terhesség-megszakítás térítési díjának 30, illetve 50 százalékát kell megfizetni, ha a kérelmező a jogszabályi feltételek szerint térítési díj mérséklésére jogosult.

A fiatalok sokszor tudatlanok szexuális kérdésekben, a fogamzásgátló szerek drágák, nehezen beszerezhetők. A nőgyógyászok és a tanárok próbálnak felvilágosítani, megelőzni, de a szülők nem ülnek le a gyerekükkel még az első alkalom előtt(!) beszélgetni. Kellemetlenül érzik magukat, ha a fiuknak óvszert kellene a kezébe adni, pedig az idei év első felében nőtt a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. Mert ugye a kisbaba csak az egyik gond...

Más országban bevált: ingyenessé tették a 20 éven aluliak számára a fogamzásgátló szereket vagy óvszer-automatákat szereltek fel az iskolákban, diszkókban. Mert tiltani nem lehet, nem érdemes, de megelőzni a bajt lehet. Hogy akkor szülessen meg egy gyermek, amikor már mindennél jobban várják.

- Magyarországon terhességet nem lehet megszakítani, kivétel a súlyos válsághelyzet, mikor a 12. hét előtt a beteg kérésére elvégezhető a beavatkozás. A védőnőnek mérlegelési jogköre nincsen, de a térítési díj megfizetésének mértékéről dönthet - mondta el dr. Vajda György, a Zala Megyei Kórház osztályvezető nőgyógyásza. - 12. hét után két esetben lehet a terhességet megszakítani: ha a beteg fiatalkorú, ekkor a 18. hét előtt és 18. év előtt a törvényes képviselő engedélyével és hozzájárulásával, illetve orvosi indokkal lehet még, de a 24. hét előtt ennek meg kell történnie. A terhességet bármikor be lehet fejezni, ha az anya életét közvetlenül veszélyezteti, de ez nem számít terhesség-megszakításnak. Kivételt képez, ha a terhesség bűncselekmény következménye. Mivel a beavatkozás mindenképpen a természettel szembemenő folyamat, így veszélyeket is rejt magában. Többféle módszer is ismeretes, de a legismertebb és legelfogadottabb, amikor a méhszáj tágítása után, a méhen keresztül vákuum segítségével kiszívják a terhességet, majd műszerrel átvizsgálják a méhet, hogy maradt-e még benne valami. Felmerülhet bármilyen probléma, hiszen a méhet ekkor esetleg ért sérülések vezethetnek akár csonkoláshoz, műtéthez, méheltávolításhoz, sőt, még halálhoz is. Ezért is kell a fogamzásgátlásra és a megelőzésre helyezni a fő hangsúlyt.

 

- Évente 320-350 terhesség-megszakítás történik a kórházunkban, évek óta stagnál a szám. Talán kicsit csökkent a fiatalkorúak száma, de ők még mindig az egyharmadát teszik ki a teljes létszámnak. A súlyos válsághelyzet miatti megszakítások adják a döntő többséget, míg az orvosi indokkal történőek az összesnek alig egy tizedét.

A terhesség megállapítását követően, mely nemrégtől kiegészül egy ultrahangos vizsgálattal is, a terhesség helyét és korát megállapítja az orvos, majd a lelet birtokában kell a védőnőt felkeresni a Családvédelmi Szolgálatnál, ha fiatalkorú az illető, akkor a törvényes képviselőjével együtt. Ezt követően 72 órán belül gondolkodási időt kell kivárni. A megszakítási jegyzőkönyvet ki kell tölteni, be kell mutatni a befizetést igazoló csekket, majd megadott időpontra beutalják a kérelmezőt a kórházba. Változás az eddigiekhez képest a megelőző antibiotikumos terápia bevezetése, a nem kívánt szövődmények elkerülésére. Másrészt pedig intravénás narkózisban, azaz altatásban is történhet a beavatkozás. Ez ugyanis eddig történhetett bódítással is.

- Gyakran keresik meg a nőgyógyász szakmát az abortusz elvi kérdéseit érintő megfontolásokkal. A moralizálás nem a mi feladatunk. Amíg erre társadalmi igény és törvényi lehetőség van, addig mi ezt a legmagasabb szakmai fokon fogjuk tenni - zárta szavait az orvos.



Ahogy ők látják:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!