Hírek

2011.02.10. 11:58

Helybenhagyták a bödeházai voksolás eredményének megsemmisítését

Két fellebbezés nyomán helybenhagyta a Zala Megyei Területi Választási Bizottság (ZMTVB) a vasárnapi bödeházai polgármester-választás eredményének megsemmisítését - derül ki a bizottság honlapján közzétett határozatból.

MTI

A területi választási szervezethez két fellebbezés érkezett, a benyújtók azt sérelmezték, hogy a helyi választási bizottság a vasárnapi voksolást követően megsemmisítette az eredményt. Mint azt Csuka Béláné, a helyi választási bizottság elnöke vasárnap elmondta: azért döntöttek így, mert a január 9-ei szavazáshoz hasonlóan ezúttal is sokan mentek el voksolni olyanok, akik valójában nem a település lakói.
   
A ZMTVB szerdai dátummal közzétett határozatában kifejtette: a választás tisztaságának megóvása érdekében helyesen járt el a helyi választási bizottság az eredmény megsemmisítésekor.
   
A kisközségben készült jegyzőkönyv tételesen igazolta, hogy 35 olyan állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, akik életvitelszerűen nem élnek az otthonukként megjelölt bödeházai lakcímen. Ebből a 35-ből 29-en szavaztak vasárnap, s miután ezúttal mindössze két voks különbség volt a két polgármester-jelölt között, "a választásra nem jogosult személyek szavazataik leadásával olyan mértékben befolyásolták az eredményt, amely kellő indokot szolgáltatott annak megsemmisítésére" - olvasható a határozatban.
   
A Zala megyei Bödeházán vasárnap harmadszorra sem sikerült polgármestert választani. A névjegyzékben szereplő 73 választópolgár közül 64 adta le a voksát. A mostani fordulóban is Büki László, az eddigi független polgármester nyert volna 33 szavazattal, kihívója, a szintén független Káldi Lászlóné 31 szavazatot gyűjtött.
   
A januári részvételi adatok szerint Büki László 48, Káldi Lászlóné pedig 29 voksot kapott, míg tavaly októberben mindketten egyaránt 22 szavazatot szereztek.
   
A körjegyzőség adatai szerint ősszel 47-en voltak a névjegyzékben, a januári választási fordulóra azonban már 84-en. A mostani voksolás előtt 73 állandó lakos volt bejelentve Bödeházára.
   
A tömeges betelepülések miatt a helyi választási bizottság januári határozata szerint a körjegyző elindította a "fiktiválási" eljárást, de ez a folyamat még nem fejeződött be. Ennek lényege, hogy amennyiben a bejelentett lakcím nem valós, a jegyzőnek lehetősége van a lakcím törlésére hatósági eljárás keretében, ez az úgynevezett fiktiválás.
   
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a múlt héten közölte: közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást folytat a január 9-i, bödeházai polgármester-választással kapcsolatban.



A bödeházai választás krónikája (a címekre kattintva elérheti a cikkeket):


2011. február 8.
Ketten is megfellebbezték: zajlik az élet Bödeházán


2011. február 7.
Voksolás-mizéria: kezdhetik elölről a választást Bödeházán


2011. február 7.
Bödeháza: háromból semmi, érvénytelenítették a polgármester választást


2011. január 13.
Csak papíron laknak Bödeházán - A tömeges bejelentkezés után februárban újra választ a település


2011. január 10.
Megsemmisítették a választás eredményét Bödeházán


2010. október 5.
Választás: a zalai falvak többségében inkább a függetlenek nyertek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!