Hírek

2011.02.17. 13:35

Egyházi miliőben a Kerekasztalnál

A keszthelyi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom adott otthont a minap a városi székhelyű kistérségi társulás Közkincs-kerekasztala soros tanácskozásának.

Horányi Árpád

A résztvevők a templom történetéről sok mindent megtudhattak Tál Zoltán plébánostól. A Közkincs-kerekasztal közössége révén újabb motivációkat is kapott ahhoz, hogy mennyire számon kell tartani az örökségek értékét.

Élő köztudatot illet, hogy Keszthely egykori ferences temploma a szerzetesrendek középkori építészeti munkájának egyik legnagyobb méretű hazai emléke. Mai képét 1896-ban nyerte el, az akkori helyreállítással az eredeti értékből kevesebb maradt: eltávolították például a barokk berendezést, s neogótikussal helyettesítették. A szentélyben látható az alapító Laczkfy István vörös márvány sírlapja, Festetics Kristóf copf stílusú  sírfelirata, amit a család építésze, Hofstatter Kristóf tervezett.

Az újabb idők feltáró munkája különleges dolgok ajándékát adta a kései kornak: a templom ritka becsű értékei az 1974-ben feltárt freskók.

A helyszín adta kitekintés után a közművelődési referensek szóltak a körükben nemrég Pacsán rendezett, Balaton- felvidéki Nemzeti Park bemutatkozó programjáról, továbbá a közművelődési munkával kapcsolatos idei pályázati lehetőségekről hangzott el ismertető.

Vendégük volt Pálfalvi Dorottya író, a Vindornyalak- Art értékőrző, művészeti és természetvédelmi egyesület elnöke, aki a Szent György-naptól Szent Márton napjáig tartó Vindornyalaki vasárnapok című rendezvénysorozatról beszélt. A vasárnaponkénti program kertbemutatóval, ökopiaccal, állatsimogatóval, látványkonyhával, kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal fűszerezve zajlik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!