Hírek

2011.01.21. 07:01

Ismét kontroll alatt az önkormányzatok

Állattartási és hulladékszállítási rendeleteket is felülvizsgált a közigazgatási hivatal, illetve jogutódja, a kormányhivatal, mióta visszakapta törvényességi felügyeleti jogkörét.

Szabó Judit

Szabad korlátozni a falu központjában az állattartást? Jogosultak hulladékszállítási díjkedvezményre az üdülőterületek lakói? Többek között ilyen kérdésekkel foglalkozott a közigazgatási hivatal, illetve jogutódja, a megyei kormányhivatal az elmúlt időszakban törvényességi ellenőrzési tevékenysége keretében. Az önkormányzatok döntéseit húsz hónapig semmilyen szerv nem kontrollálta törvényességi szempontból, ezt a feladatot tavaly szeptemberben kapták vissza a közigazgatási hivatalok. Azóta ismét meg kell küldeni a képviselő-testületi ülésekről szóló jegyzőkönyveket (eddig Zalából több mint 2800 érkezett) a közigazgatási középszintre, immár a megyei kormányhivatalba. Az önkormányzati döntések ellenőrzéséről dr. Tiboly Kriszta, a kormányhivatal igazgatója elmondta: szeptembertől mostanáig 36 panasz és 31 állásfoglalás iránti kérelem jött.


- Az állattartással kapcsolatban azt állapítottuk meg, hogy nem volt jogellenes a korlátozás, az önkormányzatok hozhatnak ilyen intézkedést. A hulladékszállítási díjakkal összefüggésben pedig minden esetben részletes vizsgálatot rendeltünk el. Ha bebizonyosodik, hogy az üdülőövezetben állandó lakosként élnek az érintettek, őket nem illeti meg a díjkedvezmény - mondta az igazgató.

Törvényességi észrevételt tett a hivatal a pacsai körjegyzőség működésével kapcsolatban: a körjegyzőséget meg kellett szüntetni és polgármesteri hivatalt létrehozni. Ez év elején megtörtént, helyreállt a törvényes állapot. Gelse önkormányzatának 955 milliós hiánya azonban továbbra is intézkedéseket igényel.

- A jegyző ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen a jelentős hiány miatt, így ennek a hátterét nekünk nem kellett vizsgálnunk. Nemrég azonban felhívtuk a kijelölt adósságrendező figyelmét, hogy a szociális segélyeket mindenképpen ki kell fizetni, mert jogszabálysértő az elmaradása.

A törvényességi ellenőrzési osztályra számos megkeresés érkezett a választásokkal és az önkormányzatok megalakulásával kapcsolatban. Az összeférhetetlenségi ügyek azóta megoldódtak, s a legtöbb helyen sikerült megszüntetni azt a törvénysértő állapotot, amely az alpolgármester-választás eredménytelenségéből adódott. Tornyiszentmiklós, Tótszentmárton és Lakhegy képviselő-testülete azonban a mai napig nem tudott alpolgármestert választani, holott ez minden településen kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!