Hírek

2011.01.18. 19:47

Diszkótragédia: nincs rendben a jogszabályi háttér

Nincs rendben a jogszabályi háttér a szórakozóhelyek engedélyezésével és ellenőrzésével kapcsolatban, vált világossá a West Balkánban történt tragédia kapcsán.

Zalai Hírlap

A hét végén a West Balkánban történt tragédia nyomán az érdeklődés középpontjába kerültek a szórakozóhelyek működésével kapcsolatos jogszabályok. Bírálatok érték azt a 2009-ben bevezetett, a korábbinál sokkal enyhébb szabályozást, amely szerint nem szükséges minden esetben működési engedély a szórakozóhelyek megnyitásához. Ha például a zenés helyen nem árulnak dohányterméket, elegendő bejelenteni az önkormányzatnál a tevékenység megkezdését. Ilyenkor a szakhatóságoknak nem kell előzetesen hozzájárulniuk az egység működéséhez, nyitás előtt nem vizsgálják, hogy hány ember számára biztonságos a hely, s megvannak- e a menekülő útvonalak, csak utólag ellenőrizhetnek. Megkérdeztük néhány zalai településen, hogy az önkormányzat a jelenlegi jogszabályi környezetben mit tehet a szórakozóhelyek biztonsága érdekében.

– Zalaegerszegen a két legnagyobb szórakozóhely a Studio Music Club és az Atlantis. Mindkettő 2009 előtt nyitott a kisebb zenés helyekhez hasonlóan, így még a régi, szigorúbb jogszabályok alapján kért és kapott működési engedélyt – ismertette Fenyvesi Márton, a polgármesteri hivatal általános igazgatási szakreferense. – Az ellenőrzési jogkörünk arra terjed ki, hogy megnézzük, van-e engedélye a helynek vagy bejelentették-e a működését, s nem lépik-e túl a nyitvatartási időt és az előírt maximális zajszintet. Probléma általában az utóbbival van, többször kellett zajmérést végeznünk, s egy kisebb szórakozóhelyet be is záratott az önkormányzat. Azt nem vizsgálhatjuk, hogy túlzsúfolt-e a hely, ez szakhatósági feladat. Információnk sincs a befogadóképességről, mert a 2009 előtti működési engedély iránti kérelmekben még nem kellett feltüntetni ilyen adatot.

Vonyarcvashegy nem túl nagy település, így az önkormányzat és a zenés szórakozóhelyek üzemeltetői ismerik egymást, s a kapcsolatuk is jó.

– Ez sokat jelent a biztonságos üzemeltetés szempontjából – mondta dr. Varga Andrea, a község jegyzője. – A Balaton-parton, konkrétan a strandon három zenés szórakozóhely, mellette diszkó üzemel, természetesen szezonálisan. A működési engedélyeik rendben vannak, problémák szerencsére nem voltak. Évekkel ezelőtt ugyan akadtak panaszok, hogy hangos a diszkó, de a gondok megoldódtak. Elmondhatom, a Balatonnál mindig nagy dilemma a zene hangereje. A fiatalok ugyanis szórakozni érkeznek, az idősebbek pedig pihenni szeretnének éjszaka. Nehéz meghúzni a határt. Az ellenőrzések természetesen rendszeresek a szórakozóhelyeken. Várjuk a jogszabálymódosítást, azzal ugyanis mindenki egyetért, hogy a bejelentési kötelezettség kevés.

Zalaszentgróton Csuzy Csaba jegyzőt kérdeztük a szórakozóhelyekről. Elmondta: a helyi diszkóval nem volt gond, de a hét végi tragikus eseményekből kiindulva áttekintik a működési engedélyét. Úgy nyilatkozott, hogy a városban nincs túl sok zenés szórakozóhely, s úgy véli, problémák elsősorban ott adódhatnak, ahol legalább ezer ember szórakozik egy helyen. A kisebb helyeken – melyeknek a működési engedélye rendben van – véleménye szerint nem indokolt az ellenőrzés.

Nagykanizsán sem a szórakozóhelyek befogadóképessége, sokkal inkább a zajhatás váltott ki problémát. A testület az elmúlt hónapban alkotott is egy „csendrendeletet”, ám információink szerint a jövő heti közgyűlésen ismét napirendre kerül a téma, a rendeletet várhatóan módosítja majd az önkormányzat.

Egyébként azt, hogy egy szórakozóhely befogadóképessége összhangban van-e a vendégek létszámával, nem is az önkormányzat, hanem a tűzoltóság ellenőrzi.

– Az erre vonatkozó 2009- es kormányrendelet hagyott pár kiskaput, hiszen korábban úgy kaphatott működési engedélyt egy szórakozóhely, hogy előtte a szakhatóságok, így például a tűzoltóság is átvizsgálta a létesítményt – jegyezte meg Partiné dr. Szmodics Györgyi, a közigazgatási osztály vezetője. – A jelenlegi szabályozás viszont úgy szól, hogy a működési engedély beadásával egy időben meg lehet nyitni a szórakozóhelyet. Mivel a hatóságoknak 22 napjuk van arra, hogy hozzájárulásukat adják az engedélyhez, ez arra is lehetőséget ad az üzemeltetőnek, hogy ez idő alatt visszavonja az engedély iránti kérelmét. Persze akár másnap ismét beadhatja. 


Információk:
● A budapesti Nyugati téri West Balkán diszkóban szombat éjszaka három fiatal lány vesztette életét a kifelé áramló tömegben
● A szórakozóhelyre a megengedett létszám többszörösét engedték be, rendezőből és biztonsági őrből azonban jóval kevesebb volt a kelleténél
● Öt személy ellen indult eljárás több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt
● Az eset kapcsán áttekintik a kormányzati szervek a szórakozóhelyek működésére vonatkozó szabályokat  



Szerzők: Pásztor András, Szabó Judit, Sámel József



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Diszkótragédia: szabadlábon az egyik gyanúsított (folyamatosan frissül)

Tömegrendezvények Zalában: biztonságosak-e az épületek a megyében?

Diszkótragédia: kérdések és találgatások a szándékos pánikkeltésről, a késelésről és a halálesetekről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!