Hírek

2011.01.27. 17:28

Diszkóbiztonság: zalai ötlet, tízpontos csomag

A Belügyminisztérium és további három illetékes tárca felkérte a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségét, hogy dolgozzon ki szakmai javaslatot a diszkók biztonságosabb üzemeltetésével, a hatékonyabb ellenőrzéssel kapcsolatban.

Horváth A. Attila

A szövetség tízpontos csomagot állít össze, ezek közül kettőt a zalaegerszegi rendezvényszervező, Németh Tibor (Yeti) dolgozott ki. Elöljáróban elmondta: nem az a szándék, hogy nagyobb bürokráciával terheljék a diszkók üzemeltetőit, épp ellenkezőleg: mindkét oldalt (tehát a vendéget is) védenék a javaslatok.

– 2009-ben liberalizálták a szórakozóhelyek működtetésére vonatkozó törvényt, s ez 180 fokos fordulatot jelentett a korábbi, szigorú szabályozáshoz képest. Ismert, azóta csak a bejelentést kell tenni a jegyzőnek, az ellenőrzések utólagosak. Ez az oka annak is, hogy az üzemeltetők többsége most rohamtempóban keresi a hatóságokat, nehogy valami hiányosságot találjanak.

Németh Tibor azt javasolja, alakítsanak ki egy nyilvános regisztrációs gyűjtőportált, ahol a rendezvényszervezőknek és a vendéglátóhelyeknek 5 nappal előre be kell jelenteniük a bulit. Egy táblázatban egyből látni lehetne a nyitvatartási időt, a férőhelyek számát, a kiürítési tervet. Több pontot a szakhatóságok töltenének ki (például azt, szükség van-e orvosi jelenlétre), s a rendszerhez a szerzői jogvédő hivatal is hozzáférhetne. Ráadásul a szülő otthonról ellenőrizhetné, hová készül a gyereke. Az itallap feltüntetése is árulkodó: ahol irreális áron kínálják az ásványvizet, ott jó eséllyel drogfogyasztók is megfordulnak...

– A tisztán működő egységek ebből csak profitálnának, s előbb-utóbb amolyan reklámfelületként funkcionálna az internetes portál. Aki pedig nem regisztrál, az a plakátok, hirdetések alapján könnyen a hatóságok látókörébe kerülne – tette hozzá az ötletgazda.

Németh Tibor másik javaslata is megszívlelendő: pontrendszert vezetne be a vendéglátóhelyek minősítésére. Mindenki tiszta lappal, például 100 ponttal indulna, s az üzemelés során veszíteni, nyerni is lehetne pontokat. Levonás járna, ha drogost szállít el az egységből a mentő, ha dílert fognak, ha verekedés tör ki, vagy ha a szomszédos lakóközösség éjszakai csendháborítást jelez. Plusz pontot például „tiszta szobákért” lehetne kapni: ezekben alkohol és dohányfüst helyett ásványvíz és prevenciós kellék várná a fiatalokat. A javaslat szerint aki elveszíti pontjait, annak be kell zárnia; az üzemeltető tehát motivált lenne a problémamentes működésben.

A tíz javaslatot január 31- ig juttatják el a minisztériumnak, döntés ezután várható.


További cikkek a témában a kapcsolt anyagok között!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!