Hírek

2011.01.21. 15:39

Aranysakált lőtt egy vadász

Aranysakált, közismertebb nevén nádi farkast lőtt pénteken Zalakarostól keletre, a Kis-Balaton közelében lévő területen egy német bérvadász.

Szalabán Attila


A köznyelvben gyakran toportyánféregként emlegetett aranysakál egyre gyakrabban bukkan fel magyar területeken, pedig korábban teljesen eltűnt.
Vélhetően a Balkánon lezajlott háborús cselekmények hatására azonban 15 évvel ezelőtt ismét észlelték hazánkban, s azóta egyre többször hallani jellegzetes üvöltését. Zalakaros környékén azonban eddig senki nem találkozott ezzel a fajjal.

- Eddig csak a nyomait észleltük, illetve a hangját hallhattuk éjszakánként  magyarázta Perjési Tamás, a Kis-Balaton Vadásztársaság fővadásza.  -Gyakran bukkantunk őzek széttépett tetemeire is, melyek vélhetően aranysakálok támadásának áldozatai voltak. Meglátni azonban még soha nem sikerült, rejtőzködő életmódot folytat, s nappal szerintünk a Kis-Balaton nádasaiba húzódott vissza. Szerintem oda igyekezett most is.

Az aranysakált kora hajnalban vette észre a lesre igyekvő, ám útközben mindenre figyelő, gyalogosan cserkelő páros: Perjési Tamás és Franz Gerauer. A halvány derengésben tőlük mintegy 150 méterre feltűnő állatot először jókora rókának vélték, s tévedésükre csak akkor döbbentek rá, mikor távcsővel alaposan megvizsgálták.


- Barnás színezete, hegyes feje és a rókánál jóval rövidebb farka egyértelművé tette, hogy más állatról van szó -  tette hozzá Perjési Tamás. -  Aztán eszembe villantak a tanultak, és ráeszméltem, hogy egy aranysakál került az utunkba, mely feltehetően számos őzünk életét kioltotta már.
A lövés joga Franz Geraueré volt, s a fiatal német vadász kezében nem remegett meg a puska. Egyetlen lövéssel elejtette a nádi farkast, így bár eredetileg vaddisznó, vagy szarvasborjú reményében indult vadászni, percek múlva már boldogan vette tudomásul, hogy aranysakál szukával gyarapította meglévő trófeái körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!