Hírek

2011.01.27. 14:41

Anubisz testesítője kőből lesz

A Hévíz által elnyert 58 millió forintos támogatással induló római kori romok rehabilitációjával együtt a helyszínen új köztéri alkotás felállítása is szerepel a tervben.

Horányi Árpád

Meghívásos pályázat során, Orr Lajos szobrászművész ajánlata lett kiválasztva, ennek a Képzőművészeti Lektorátus általi véleményezésében javaslatként szerepel, hogy a kompozícióhoz tartozó kutyát ábrázoló alakzat anyagát tekintve a tervben jelölt bronz helyett sötét színű kőből készüljön. Ennek elfogadásáról a legutóbbi soros ülésen döntött a képviselőtestület.

A műalkotás jól illeszkedik a történelmi romkert hangulatához. A szoboregyüttes római lakóházi portát idéz meg. A leírás szerint a látnivaló a szimbólumokkal gazdag asszociációs érzelmeket indíthat el a látogatóban: egy nyitott helyzetű ajtó előtti és mögötti tér jelen és múlt összekapcsolásaként értelmezhető. A dán dog karakterű kutya figurája – rómaiaknál ismert fajta – méltóságteljes, arisztokratikus jellemet testesít meg. Jelképezi Anubisz alakját, a túlvilági lelkek nyugalmának őrzőjét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!