Hírek

2010.12.27. 11:00

Tanúkat keres a ferences rend

A hét ferences rendi vértanú boldoggá avatási ügyének előrehaladásához újabb tanúk jelentkezését várja a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány; a hét szerzetes 1944 és 1954 között élete feláldozásával tett tanúságot hitéről - tette közzé a Ferences Sajtóközpont az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MTI

  
Mint írták, hárman a szovjet, illetve jugoszláv csapatok, négyen pedig a kiépülő kommunista rendszer áldozatai lettek. A püspöki konferencia december elején hozott döntése értelmében támogatja Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát boldoggá avatásának ügyét.
   
Közlésük szerint Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felterjesztéssel fordul a Vatikán Szenttéavatási Ügyek Kongregációjához, amelyben kéri a szentszéki hivatal engedélyét az egyházmegyei eljárás megkezdéséhez. Ezután kinevezik az üggyel foglalkozó bíróságot és felállítanak egy történész bizottságot. E testületek vezetik az ügy egyházmegyei szakaszát. A bíróság elé idézik majd a tanúkat, a történész szakértők pedig elkészítik a kortörténeti tanulmányaikat.
   
Mint fogalmaztak, mind a hét boldoggá avatandó ferences szerzeteshez vannak tanúk, de továbbiak jelentkezését várják, mert "a vértanúság és az életszentség tényének minél több információn alapuló alátámasztására van szükség".
   
Az újvidéki vértanúk esetében nemcsak azok jelentkezését várják, akik a gyilkosságoknál jelen voltak, hanem azokét is, akik szüleiktől, ismerőseiktől hallottak arra vonatkozóan, hogy Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf hogyan végezték lelkipásztori munkájukat.
   
Megemlítették, hogy Lukács Pelbárt ügyében, aki a finn-karéliai lágerben halt meg, a büntetőtáborra vonatkozóan még nem sikerült tanút találni, Hajnal Zénó esetében a gyékényesi és a nagyatádi, Kiss Szaléz esetében pedig gyöngyösi jelentkezőket várnak.
   
Kriszten Rafael és Károlyi Bernát a gyűjtőfogházban és a váci börtönben töltötték utolsó éveiket, mindkettőjük környezetéből keresnek tanúkat. Mindketten életük kockáztatásával zsidó emberek mentésében is érdemeket szereztek a holokauszt idején - tették hozzá.
   
A jelentkezéseket a ferences rend fővárosi, Margit körúti tartományfőnökségén, a mátraverebély-szentkúti rendháznál, illetve a [email protected] címen várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!