Hírek

2010.12.03. 07:57

Még az idén átadják a 86-oson a Kerka-hidat

Bár a felújítás végső szakasza áthúzódik a 2011-es esztendőre, néhány napon belül átadhatják a forgalomnak a 86-os úton található Kerka-hidat Zalabaksán.

Gyuricza Ferenc

A zalabaksai Kerka-híd újjáépítése a 86-os gyorsforgalmi út zalai szakaszán zajló burkolat-megerősítés egyik legfontosabb eleme. A híd átépítésére alapvetően a pálya elégtelen szélessége miatt került sor, ám egyéb, időközben felmerülő problé-mák kiküszöbölése is szükségessé tette a munkálatokat. Mindezt Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesz-tő Zrt. kommunikációs vezetője nyilatkozta lapunknak.- A meglévő híd alkalmatlan volt a szélesítésre, ezért a teljes felszerkezetet kicseréltük - foglalta össze Loppert Dániel. - A teljes újjáépítést indokolta még a legtöbb kellemetlenséget, konkrétan zajhatást okozó dilatációs szerkezet, vagy a hídfő leromlott állapota. Az újjáépített híd kocsipályája, azaz a szegélyek közötti szélessége a korábbi 6,5 méter helyett 8 méter lesz, a járdaburkolat pedig mindkét oldalon 1,5 métert tesz ki, ez korábban, 1,25 méter volt. A híd felszerkezetének hossza 38,9 méter. Az átépítés költsége közel 134 millió forintot tesz ki.


A kommunikációs vezető szólt arról is, hogy a híd teljes befejezése áthúzódik a jövő évre, de a forgalomnak még az idén szeretnék átadni. December 8-án egy részműszaki átadás-átvételi eljárásra kerül sor, míg a rákövetkező napon az engedélyező hatóság felülvizsgálja az ideiglenes forgalomba helyezés lehetőségét. A híd átadását nemcsak a közlekedők, de a zalabaksaiak is várják, ugyanis ezáltal megszűnhet az a torlódás, ami nyár óta keseríti a falubeliek életét. Horváth Ottó polgármester szerint a felújítás, illetve a szűk terelőút miatt kaotikus állapotok uralkodnak a községben.

- Mivel a jelzőlámpás forgalomirányítás miatt nincs folyamatos kétirányú közlekedés, ezért a járművek rendszerint feltorlódnak a község belterületén - magyarázta Horváth Ottó. - Mindez állandó balesetveszéllyel jár, ráadásul a lehullott hó tovább súlyosbította a helyzetet. A hosszú sorokban álló kamionok zavar-ják a lakókat, állandósult azaj, megnőtt a kipufogógázok okozta környezetszennyezés. Természetesen a híd felújításának örülünk, ám változatlanul úgy gondoljuk, hogy a végleges megoldás csakis egy elkerülő szakasz megépítése lehet, hiszen Zalabaksa belterületén a helyi adottságok miatt még a burkolat szélesítésére sem kerülhet sor, ezért mindent megteszünk ennek érdekében.

Horváth Ottó hozzátette: a társközségekkel együtt örömmel konstatálták, hogy a megyei területfejlesztési koncepcióban szerepel az érintett három település - Zalabaksa, Kálócfa és Kozmadombja - elkerülő útjainak megépítése, amit a polgármester véleménye szerint záros határidőn belül ki is kell követelni a kormányzattól.


A Cupi-hidat is
A 86-os út rekonstrukciója keretében Zalabaksa belterületén még egy hasonló beruházás várható, a Cupi-patak hídjának átépítése az ütemezés szerint 2011 áprilisában kezdődik. Itt teljes szerkezetcserére nem kerül sor, terelőút alkalmazására ennek ellenére várhatóan szükség lesz.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Áprilisban kezdődhet a 86-os út zalai szakaszának felújítása

Komoly csúszás a 86-os zalai szakaszán - Mégsem a 75-ös lesz az elterelő út

Tervezési malőr? Nem fér el két kamion egymás mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!