Hírek

2010.12.31. 07:19

Kényszer: térítési díjat kérnek a házi segítségnyújtásért

Februártól térítési díj bevezetésére kényszerül a házi segítségnyújtó szolgálatot működtető Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete.

Szalabán Attila

Az ok, miként a vöröskeresztesek elmondták, a folyamatosan csökkenő állami támogatás. Immár több száz embernek nyújtanak segítséget a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársai nap mint nap: Zalában 3 kistérségben (Nagykanizsa, Zalakaros és Zalaszentgrót) működik házi segítségnyújtó szolgálat, melyet idén jelzőrendszeres házi segítségnyújtással is kiegészítettek.

A napi rendszeres házi gondozás, valamint a jelzőkészülék segítségével a nap 24 órájában kérhető gyors beavatkozás rengeteg embernek jelentett már komoly segítséget, hiszen a vöröskeresztesek nem csak az orvos által felírt gyógyszerek beszerzésében működtek közre, de volt, amikor rosszul lévő embert mentettek meg a segélyhívás után.


- A házi segítségnyújtás iránt jelentős igény mutatkozik az idősek körében, emiatt nagy létszámú ellátott gondozását kellett megszervezni - magyarázta Antal Istvánné területi vezető. - Az ellátás állami finanszírozása ugyanakkor az elmúlt években folyamatosan csökkent. A Vöröskereszt egyházi kiegészítő támogatást sem vehet igénybe, civil fenntartóként nem jogosult kistérségi kiegészítő normatívára, tehát az önkormányzatokhoz és az egyházakhoz képest kedvezőtlenebb körülmények között kell biztosítania a szolgáltatást. Mindezek ellenére eddig térítésmentesen tette ezt.

A Magyar Vöröskereszt mindezeket mérlegelve végül úgy döntött: 2011. február elsejétől kénytelen térítési díjat bevezetni. Ezt oly módon kívánja megtenni, hogy lehetőleg senkinek ne kelljen lemondania a gondozásról, vagy minimális díjat elég legyen fizetnie. Ezért a térítési díjat várhatóan óránként 80 forintban határozzák meg - melyet csak az otthonában végzett gondozási tevékenység után kell fizetni, tehát például bevásárlásért, ügyintézésért és gyógyszerkiváltásért nem.

- A leginkább rászorulóknak további kedvezményeket biztosítunk, így tehát akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 70 ezer forintot, és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is igénybe veszik, azoknak egy fillért sem kell fizetniük a házi segítségnyújtásért - tette hozzá Antal Istvánné, aki felhívta a figyelmet, hogy még rendelkeznek felszerelhető készülékekkel.

A területi vezető hozzátette: tudják, hogy a térítési díj bevezetése és az átszerve-zés miatt várhatóan csökkenni fog az ellátásban részesülők száma, hiszen a rendszerből kikerülhetnek azok, akik kevésbé voltak rászorulók, de a térítésmentes szolgáltatást igénybe vették. Mint fenntartók azonban törekednek arra, hogy a rendszeres gondozásra szoruló idősek számára még színvonalasabb ellátást biztosítsanak.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete február elején életbe lépő intézkedéséről információink szerint még egyetlen érintett település önkormányzata sem tárgyalt konkrétan. Érdeklődésünkre például Liszóban elmondták: a falu hozzájárul a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás fenntartásához, ám arról még nem esett szó, hogy az anyagi segítséget kiterjesztik-e a jövőben a házi segítségnyújtó szolgálatot igénybe vevőkre is.

- A hozzánk tartozó települések megkapták a Vöröskereszt tájékoztató levelét - jelezte Szabó Lászlóné, Csapi, Nagybakónak és Nagyrécse körjegyzője. - Az ügyben azonban januárban várjuk az érintettek visszajelzéseit, s azok alapján hozzák majd meg döntéseiket az önkormányzatok.


● A gondozó a szolgáltatást igénybe vevővel segítő kapcsolat kialakítására és fenntartására törekszik,
● elvégzi az orvos előírása szerinti gondozási, ápolási feladatokat,
● közreműködik a személyi és a környezeti higiéné megtartásában,
● közreműködik a háztartás vitelében,
● segítséget nyújt a környezettel való kapcsolattartásban,
● segít a vészhelyzet kialakulásának megelőzésében, szükség esetén elhárításában,
● részt vesz a rehabilitációs programok szervezésében, segíti a szociális ellátásokhoz való hozzájutást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!