Hírek

2010.12.08. 17:30

A vörösiszaphoz hasonló lúgos anyag PH-értékét kellett meghatározniuk

Az idén is a nagykaizsai Zsigmondy– Széchenyi SZKI adott otthont a középiskolások megyei kémiaversenyének, amelynek gyakorlati része ezúttal az októberi vörösiszap-katasztrófához kapcsolódott.

Sámel József

A szerdai megyei verseny elméleti és számítási feladatokkal indult, majd a 11. és 12. évfolyamról is a legjobb 6 tanuló jutott tovább, s kezdhetett neki a gyakorlati feladatnak.

– Az idén szomorú apropója volt a gyakorlati feladatnak, felidézve a kolontári katasztrófát az volt a diákok feladata, hogy egy, a vörösiszaphoz hasonló lúgos anyagnak határozzák meg a PH-értékét, s végezzenek egyéb méréseket is – mondta Papp Mónika, a verseny egyik szervezője.


Az idei megyei döntőn egyébként 28 diák vett részt, amely szám megfelel a sokéves átlagnak. A szervezők ugyanakkor azt remélik, hogy az érettségi vizsga átalakításával – kötelező lesz még egy természettudományi tantárgyból számot adni a diák tudásáról – idővel nagyobb lesz az érdeklődés a ma még mumusnak számító tantárgy iránt.

A megyei döntőt végül a 11. évfolyamosok közül a zalaegerszegi Varga Bence, míg a 12. évfolyamosoknál a kanizsai Skoda Péter nyerte meg szerdán.


Vörösiszap-katasztrófa dosszié ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!