Hírek

2010.12.10. 19:28

1 milliárd 347 milliós működési forráshiány a terv

A Zala Megyei Közgyűlés ez évi utolsó testületi ülésén megtárgyalta a jövő évi költségvetési koncepciót is, melyet egyhangúan, hozzászólás nélkül elfogadott. A 2010. évi költségvetés készítésekor 1 milliárd 347 milliós működési forráshiányt tervezett az önkormányzat, ez 23 millióval emelkedett.

Arany Horváth Zsuzsa


Az önkormányzat az évet tervszinten várhatóan mintegy 1,3 milliárd forintos forráshiánnyal zárja. A 2011-es esztendőben a normatív állami hozzájárulás várhatóan 53 millióval  több lesz. Ezzel együtt Manninger Jenő elnök elmondta, az elmúlt évekbeli állami támogatási elvonások, valamint az illetékbevétel csökkenése miatt szűk a mozgástér. A megyei önkormányzat 2011-ben így már csak hitelből tudja működtetni intézményeit, a fokozott takarékosság mellett is szorgalmazzák a kormányzati konszolidációt, s remélik, hogy javul a hazai gazdaság állapota, mondta az elnök.

A fentiek  is indokolták, hogy a megye eladásra kínálja egerszegi alsóerdei ingatlanát, noha a piaci árak  ma nem túl kedvezőek.

A közgyűlés foglalkozott a megyét érintő térségfejlesztési elképzelésekkel. Manninger Jenő jelezte, Zalát az előző években elkerülték az úgynevezett pólusfejlesztések, mindvégig Győr és Pécs vonzásának határán mozogtunk. A nyugati határszélen szükséges változások közt említette az egészségügy területét.

Örvendetes, hogy a megyei kórház, gondjai ellenére várományosa a nagytérségi kiemelt kórház rangnak, bár ezért még lobbizni kell  többet között Fejér megyei lobbisták ellenében, akik Székesfehérvárban gondolkodnának. Ez Zala számára nem fogadható el. Az elnök hétfőn tárgyal az illetékes államtitkárral. A megyei kórház élére egyébként a tervek szerint önkormányzati biztost kellett volna kinevezni a lejárt határidejű tartozások mértéke miatt, ám ez okafogyottá vált, mivel a kormány 27 milliárdos konszolidációs alapjából több mint 500 millió jut a Zala Megyei Kórháznak, amiből rendezheti tartozásai nagy részét. Fekete Zoltán, az egészségügyi bizottság elnöke jelezte, az ágazat problémáira átfogó megoldást kell találni, hogy ez a helyzet ne ismétlődjön, ő bízik a Semmelweis Tervben.

A közgyűlés összefogást kezdeményez Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Szombathely városokkal, a Széchenyi Tervhez kapcsolódó, úgynevezett zalai-vasi tengely keretében, mely a befektetők térségbe vonzását tűzi célul.

A testület tárgyalta az útfejlesztések lehetőségeit is. Levélben javasolják a hatóságok vezetőinek, vizsgálják meg az M86-os és a majdani M9-nek is nevezhető közlekedési folyosó Szombathely környékén közös nyomvonalú megvalósítását, Balogunyom környéki elválással Vasvár-Zalaegerszeg irányába, a jelenlegi úthálózatot felhasználva. Megoldást jelentene, ha a 76-os út Zalaegerszeg-Nádasd közti szakaszának rehabilitációja helyett az M9-es folyosó helyén a jelenlegi 74-es úton valósulna meg a Zalaegerszeg Vasvár-Balogunyom szakasz.

A megyei közgyűlés közmeghallgatást is tartott. Ennek keretében Ángyán Tamás a testület segítségét kérte, hogy a zalaegerszegi fűtőház tervezett felszámolását ne vigye véghez a MÁV. A témára visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!